På lördagen samlades minst 84 000 människor runt om i Frankrike för att delta i Gula västarnas nionde protestvecka i följd. Inrikesdepartementet meddelar att 244 personer har gripits. En 74-årig pensionär förklarar varför han deltar på gatorna: ”Skatterna äter upp mina pengar”.

Medierapporteringen från Gula västarnas demonstrationer i Frankrike har sjunkit sedan president Emmanuel Macron meddelade skattelättnader i landet – det betyder däremot inte att protesterna har upphört. Rekordhelgen i mitten av november när uppemot 300 000 människor samlades till demonstration är dock fortfarande en bit bort.

Förra helgen var det enligt uppgift omkring 50 000 människor som samlades. Nu meddelar franska inrikesdepartementet att uppskattningsvis omkring 84 000 människor samlades på lördagen.

I sociala medier hävdas antalet demonstranter vara närmare 100 000. Det är en ökning efter att närvaron sjönk i samband med Macrons tal till nationen och juluppehållet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Macron viker sig efter Gula västarnas protester – ”Ge oss en ny chans”

En 74-årig pensionär berättar för AFP varför han deltar i demonstrationerna mot den sittande presidenten Emmanuel Macron.

– Jag lever på 1 200 euro (12 000 kronor) per månad, skatterna äter upp mina pengar. De tar allt vi har, förklarar pensionären.

På gatorna skanderar demonstranter ”Avgå Macron”. Polisen fortsätter att möta de Gula västarna med hårda metoder. Bland annat har tårgas och vattenkanoner använts för att skingra demonstranter. Inrikesdepartementet meddelar att 244 personer greps under lördagen.

Tårgas från helikopter
I Toulouse rapporteras att polisen från en hovrande helikopter har avfyrat tårgas i ett regn över demonstranter. Nedanstående videoklipp är från händelsen.

https://twitter.com/sotiridi/status/1084506078111506432

Siktar mot huvudet
Det sprids uppgifter i sociala medier om att polisen avfyrat tårgasvapen mot människors huvuden och kroppar. De två händelserna i nedanstående videoklipp och bildspel är några av de som har uppmärksammats.

https://www.youtube.com/watch?v=T3u_UPVGt9E

https://twitter.com/sotiridi/status/1084462106509037568

Vad vill Gula västarna nu?
Nyhetsbyrån AFP har talat med 59-årige byggnadsarbetaren William Lebrethon som förklarar vad Gula västarna vill uppnå med sina ihållande demonstrationer.

– Vi vill lösa upp parlamentet. Att Macron slutar ignorera oss och börjar förstå hur illa saker och ting faktiskt är, förklarar Lebrethon.

Opinionsundersökning
En opinionsundersökning från Kantar på torsdagen visar att 75 procent av de tillfrågade saknar förtroende för president Macron.

På fredagen publicerade Cevipof en förtroendebarometer. I toppen återfinns bland annat sjukhus, polis och militär. Media hamnar på en bottenplacering med endast 23 procent.

Trampar på EU-flaggan
Under helgen har det rapporterats om att demonstranter skändar EU-flaggor.

https://twitter.com/sotiridi/status/1084092493455654913