Jérôme Rodriguez Gula västarna Frankrike

T.v. Fransk polis siktar mot Gula västarna. T.h. Jérôme Rodriguez, ledare för Gula västarna. Foto: Faksimil Instagram/Facebook

Utrikes

Gula västarnas ledare beskjuten av polis – kommer förlora ena ögat

Publicerad 1/27/2019
Annons

I helgen protesterade för elfte veckan i följd tiotusentals människor runt om i Frankrike mot president Macron. Polisen använde som tidigare tårgas och vattenkanoner mot folksamlingarna. En av ledarna för Gula västarna besköts och träffades i ansiktet. I ett Facebookmeddelande berättar ledaren att han kommer förlora sitt ena öga.

Det franska inrikesministeriet har rapporterat att omkring 69 000 människor deltog i lördagens protester runt om i landet arrangerade av Gula västarna. Den inofficiella siffran som diskuteras i sociala medier är ännu högre.

Med hjälp av tårgas och vattenkanoner har polisen försökt att skingra människor som protesterat mot president Emmanuel Macron som man anser saknar förståelse för vanliga medborgares ekonomiska situation.

I huvudstaden Paris har polisen enligt egna uppgifter gripit 52 personer. Den siffra för gripanden som uppges i sociala medier är över 200. Det rapporteras också om flera skadade personer. En av de skadade är Gula västarnas ledare Jerôme Rodriguez som besköts av kravallpolis med en så kallad ”Flash-ball”.

I nedanstående videoklipp kan man se hur Rodriguez blivit träffad och fallit ihop på gatan.

Filmade live för omvärlden
Rodrigues som har fler än 51 000 följare på sin Facebooksida höll i en livesändning samtidigt som han besköts av polisen.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Fransk polis beskjuter frilansjournalister – flera skadade

I videoklippet nedan återges händelseförloppet ur Rodrigues eget perspektiv. Vid 9:16 minuter in i klippet syns hur kravallpolis närmar sig protestledaren och avlossar skott.

https://www.facebook.com/jerome.rodrigues.9849/videos/1743453082428114/

Förlorar sitt öga
Efter att Rodrigues fått vård och ett utlåtande av läkarna meddelade han på sin Facebooksida att han kommer förlora det skadade ögat.

https://www.facebook.com/jerome.rodrigues.9849/posts/1744338302339592

Inrikesministern: ”Vandaler förklädda med gula västar”
I ett twitterinlägg fördömer Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner det han kallar demonstranternas våld på gatorna. Han beskriver människorna som vandaler förklädda med gula västar.

Inrikesministern möter kritik för sitt inlägg i sociala medier. En person gör en parafras på Castaners inlägg ur demonstranternas perspektiv. I ett svar till Castaner fördömer ”yannou” hur medborgare utklädda till poliser använder övervåld och skjuter ”Flash-Ball”-skott mot demonstranter.

LÄS ÄVEN: Frankrikes president hyllar folkets gatuprotester i Venezuela – kritiseras som hycklare

Ytterligare personer har låtit sig inspireras av inrikesministerns sätt att skriva. I ett inlägg fördömer ”B2A” regeringens eskalerande lögner, hets och polisbrutalitet. Vidare fördömer personen regeringens skumma affärer, amatörism, inkompetens, splittring och brist på logik.

Pansarfordon på gatorna
Polisen fortsätter att använda fordon rustade för mindre krig. På bilden nedan syns bepansrade polisfordon.

85% kräver förändring
Enligt en ny opinionsundersökning från franska IFOP vill hela 85 procent av de tillfrågade att presidenten ändrar attityd och börjar ta itu med problem som rör det franska folket.

Undersökningen visar även att 80 procent vill att presidenten förändrar sitt sätt att kommunicera. Hela 78 procent av de tillfrågade anser att regeringen helt måste ändra sin politiska kurs för landet.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons