På torsdagen anordnades ett hemligt möte mellan Israel och gulfstaten Oman. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gjorde ett besök i hamnstaden Muskat. Det är ländernas första möte på 22 år.”Israel är en stat i regionen, och vi alla förstår detta,” förklarar Omans utrikesminister Yousuf bin Alawi bin Abdullah. 

Uttalandet kom efter att Oman bjudit in den israeliska premiärministern till ett möte på torsdagen för att erbjuda sina idéer i arbetet att få israeler och palestinier att närma sig varandra.

”Israel är en stat i regionen, och vi alla förstår detta, världen är också medveten om detta, det är dags att staten Israel blir behandlad som andra”, förklarade Yousuf bin Alawi bin Abdullah, sultanens minister för utrikespolitik under ett möte i Bahrain på lördagen.

Enligt rapporter välkomnade sultan Qabus bin Alawi av Oman Benjamin Netanyahu med röda mattan och hela den kungliga familjen.

”A special visit in Oman — we’re making history!”, twittrade Netanyahu ut i en serie av meddelanden kring välkomnandet och mötet i gulfstaten.

På lördagen kritiserade palestinska myndigheten i Ramallah, Omans möte med Israel. ”Normalisering av kontakten mellan Israel och arabvärlden bör endast ske efter att den konflikten har löst sig”.

I dagsläget har Israel endast diplomatiska relationer med två arabländer, Egypten och Jordanien.