Den tyska regeringen har utformat ett nytt regelverk gällande utländska bidrag till landets moskéer. Alla typer av överföringar kommer att granskas i hopp om att få bättre kontroll över vad som sker i moskéerna. 

Sedan i våras granskar den tyska regeringen med hjälp av underrättelsetjänsten vilka som står bakom finansieringar och donationer till landets moskéer. Syftet med arbetet är att motverka utländskt inflytande som kan leda till radikalisering.

Utrikesdepartementet har meddelat bland annat Saudiarabien, Qatar och Kuwait att samtliga bidrag och andra donationer till moskéer i Tyskland måste registreras. Gulfstaterna ska dessutom informera tyska myndigheter om någon religiös grupp från Tyskland söker ekonomiskt stöd eller rådgivning i dessa länder, skriver Deutsche Welle.

LÄS ÄVEN: Bostadsområde i Västerås tas över av salafister – polisen djupt oroad

Enligt rapporter som Deutsche Welle presenterar ska ett fungerande samarbete redan vara på plats med Kuwait. De resterande gulfstaterna har inte varit lika samarbetsvilliga.

Moskéskatt
De senaste veckorna har ett förslag om en moskéskatt uppmärksammats i Tyskland. Tanken uppges vara ett minska risken för utländskt inflytande över landets moskéer från rika länder där islam är huvudreligion och den risk för radikalisering av moskébesökarna det innebär.

LÄS ÄVEN: Tysk larmrapport: Antalet salafister har fördubblats

Med en moskéskatt – likt den tyska kyrkoskatten som innebär att församlingsmedlemmar betalar – tror en del att landets moskéer kan göras oberoende från utländskt inflytande.

Övervakar salafister
Enligt rapporter från Tysklands antiterrorcenter, GTAZ, bedriver regeringen övervakning av salafistaktiviteter från gulfstaterna sedan migrantvågen år 2015.

GTAZ meddelar dessutom att länder som Saudiarabien har långsiktiga strategier för att påverka radikala islamiska grupper i andra länder. Det är emellertid något som Saudiarabien själv förnekar.

Även Tysklands underrättelsetjänst anser att det finns en stark sådan koppling med salafister från gulfstaterna som missionerar i Tyskland och övriga Europa.

LÄS ÄVEN: Salafismen och antalet våldsbejakande islamister i Sverige har tiodubblats på tio år

Enligt tysk media finns det inga siffror över hur mycket pengar som har överförts mellan gulfstaterna och radikala grupper i Europa.