doktor lakare stetoskop
Inrikes

Hade livshotande sjukdom – fick vänta i timmar på primärvårdsjour

Publicerad 4/5/2022
Annons

Trots att patienten hade en livshotande blodförgiftning upptäcktes detta inte förrän efter flera timmars väntan av en slump.

Den rullstolsburna mannen som inte talar svenska var i så pass dåligt skick att han omedelbart hade behövt skickas med ambulans till Norrlands universitetssjukhus. I stället blev han sittande på primärvårdsjouren i Umeå tills en läkare noterade honom av en slump.

LÄS ÄVEN: Sökte vård för smärta – vårdcentral missade cancer

Enligt Lex Maria-anmälan framkommer att mannen fick en kölapp och blev hänvisad att vänta i sin bil av en receptionist utan medicinsk kompetens. Där blev han sittande ett par timmar innan en sjuksköterska bedömde honom, dock missade man tecken som talade för att han var allvarligt sjuk.

Blodförgiftning

Efter sjuksköterskans bedömning fick han komma in i väntrummet där jourhavande läkare av en slump upptäckte att han hade dåliga vitala parametrar och skickades med ambulans till sjukhus. Det skulle visa sig att han led av blodförgiftning och han fick vistas en längre period på sjukhus.

LÄS ÄVEN: Vårdcentral skickade hem hjärtsjuk åldring – avled

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver vårdgivaren att den bristfälliga hanteringen och tolkningen av mannens besvär kunde ha lett till allvarlig vårdskada eller död.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons