Vid 01-tiden på natten mot onsdagen tog sig beväpnade män in i Moises bostad i huvudstaden Port-au-Prince och sköt ihjäl honom med ett antal skott. Moise undkom så sent som i februari ett annat mordförsök som en del av ett försök till statskupp.

Diktatorns död har bekräftats av Haitis tillförordnade premiärminister Claude Joseph som också deklarerat att han tills vidare tar över landets styre. Moises fru uppges också ha träffats av kulor vid attentatet och ha förts till sjukhus för vård.

Mordet kommer i spåren av starka politiska motsättningar i landet och efter att Moise för några år sedan skaffade sig befogenheter att styra Haiti med dekret som diktator. Han tillskansade sig den senaste valsegern 2015 genom fusk i ett val som efteråt ogiltigförklarades. Något nytt val har sedan dess inte hållits.

Omfattande och våldsamma protester har vid flera tillfällen iscensatts för att få Moise att avgå. Samtidigt har också det kriminella våldet ökat kraftigt i landet där olika rivaliserande gäng kontinuerligt löst sina konflikter i blodiga väpnade uppgörelser. Det breda folkliga missnöjet med Moise har bland annat sin grund i dennes oförmåga att få stopp på gängvåldet.

Haiti har en svag demokratisk tradition. Mellan 1957 och 1986 styrde familjen Duvalier enväldigt landet med järnhand. Styret kantades av massavrättningar samtidigt som folket sattes i skräck med hjälp av voodoo-förbannelser, en tro som är utbredd bland den från Afrika härstammande haitiska befolkningen.