håkan juholt

Foto: Vogler.

Inrikes

Håkan Juholt: Sverige på väg att avveckla demokratin

Publicerad 10/14/2017
Annons

➤ ISLAND / SVERIGE Demokratin glider svenska folket ur händerna då vi går mot ett expertstyre och på sikt en teknokrati eller en diktatur, befarar före detta S-ledaren och numera svenske ambassadören på Island.

Håkan Juholts tid som partiledare för Socialdemokraterna blev rekordkort; från mars 2011 till januari 2012. Det var efter den så kallade Juholtaffären och sedan allt sämre opinionssiffror för partiet samt intern kritik mot hans ledarskap som ledde till att han avgick.

I januari i år meddelade regeringen att Juholt utses till svensk ambassadör på Island, en post han tillträdde i september.

I en längre intervju från Island med Juholt som Svenska dagbladet gjort, spår Juholt en dyster framtid för den svenska demokratin.

– Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin, säger Juholt till SvD:s reporter och fotograf då han möter upp dem i Reykjavik.

Hotet enligt Juholt består inte av en övergång till en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan vad han kallar ett expertstyre där medborgarnas värderingar får stå tillbaka.

”Demokratin glider oss ur händerna, färre vill bli folkvalda och partierna tonar ned ideologin”, fortsätter han och varnar för vad som kan komma längre fram; ”Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt”.

Juholt och hustrun säger sig vara klara med Sverige på ett bra tag och under de tre, fyra år som väntar på ambassadörsposten på Island har de inte några planer på att överhuvudtaget besöka Sverige. Vänner och släkt möter man istället i exempelvis Paris eller spanska solkusten.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons