Yasin Haval 4

Yasin och Haval. Foto: Polisen

Inrikes

Häktade gangsterrapparna Yasin och Haval nominerade till grammisar: ”Kränkande för brottsoffer”

Publicerad 4/16/2021
Annons

Samnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur gängkriminella rapartisterna Yasin och Haval både hyllats och prisats av statsmedia samtidigt som de nyligen har åtalats för grova brott. Nu meddelar grammisledningen att båda rapparna även har nominerats för flera priser vid årets gala. Brottsofferjouren riktar kritik mot nomineringarna.

I slutet av mars blev 22-årige somaliskättade Yasin Abdullahi Mahamoud, mer känd som den Sverigetoppande rapartisten ’Yasin’ tvåfaldig vinnare på statsradions musikgala P3 Guld. Han kammade hem priser för ”Årets artist” samt ”Årets hiphop/R’n’B”.

– Yasin kunde inte vara på plats i kväll för att ta emot sitt pris, sa programledaren Emma Molin, utan att nämna varför.

LÄS ÄVEN: Statsradions Årets artist åtalas i kidnappningshärva

Sedan nyårsafton sitter den tidigare brottsdömde artisten frihetsberövad för stämpling till människorov av artistkollegan Einár, även han en kriminell rappare. Yasin kopplas till ledarskiktet inom Rinkebygänget ”Shottaz” som befinner sig i ett blodigt krig mot ”Dödspatrullen” som är ytterligare ett gäng med bas i Rinkeby.

Yasin med Shottaz-medlemmar. Foto: Polisen
Yasin har dömts för grovt vapenbrott.

Men trots att polisen kopplar Yasin till grov brottslighet och att han så sent som i mars åtalades i Södertörns tingsrätt – nomineras han nu av grammisledningen i fyra olika kategorier. Det är bland annat årets artist, året album, årets hiphop.

Han kan även ta hem priset som årets textförfattare för albumen ”98.01.11” och ”More to life”.

En av låtarna som finns med på Yasins album ”More to life” och därmed ligger till grund för nomineringen har uppmärksammats i sociala medier. Nedan följer ett utdrag:

Yasins text.

Haval kopplas till Vårbynätverket

Haval är nominerad i kategorin årets nykomling efter att ha haft en rad framgångsrika raplåtar på topplistan.

Förra året avslöjade Samnytt att den gängkriminelle rapartisten Haval, som statsradion ägnade en okritisk fikaintervju åt samt hyllade för att ha ”fett mycket självinsikt”, sitter häktad misstänkt för människorov och rån.

Artisten som kopplas till gängkriminalitet, däribland det ökända Vårbynätverket, misstänks i likhet med Yasin ha varit delaktig i förnedringsrånet mot artistkollegan Einár tidigare i år. Haval står åtalad för människorov och rån.

Grammisledningen tar inga intervjuer

I samband med att nomineringarna offentliggjordes har ledningen samtidigt avböjt att prata med media. Istället hänvisar man i en kommentar till att ”den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyns till det eventuella brott som personen misstänks för”.

Brottsofferjouren kritisk

Efter att Grammisledningen nominerat Yasin och Haval har Brottsofferjouren uttryckt kritik. De anser att nomineringarna är provocerande och kränkande mot brottsoffer.

– Det rör sig om så pass allvarliga brott, som ska ha ägt rum i närtid och där åtal pågår. I det läget blir det särskilt kränkande mot brottsoffret och anhöriga. Det blir också provocerande för brottsoffer i allmänhet, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för brottsofferjouren till SVT.

LÄS ÄVEN: SR-hyllade Haval misstänks ha förnedringsrånat rapparen Einár

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons