flask-gavle
Inrikes

Häktade muslimer JO-anmäler anstalt – serverades fläskkött i cellen

Publicerad 5/8/2019
Annons

Tre intagna på häktet Bomhus i Gävle har anmält anstalten till Justitieombudsmannen (JO). De tre männen som misstänks för grova brott menar att de har kränkts i sin trosuppfattning genom att bli serverade fläskkött.

Feras, Abdiqadir och Xhonior skriver i sina separata anmälningar, som Samhällsnytt tagit del av, att köket på häktet borde känna till att de inte äter sådan mat. Feras hävdar att han inte fått någon information om att maten innehöll produkter från gris.

Abdiqadir uppger att han känner sig kränkt, överkörd och äcklad av att han och hans troende vänner serverats sådan ”smutsig mat”. Xhonior säger sig även han vara kränkt och dessutom extra upprörd eftersom det är andra gången detta händer. Han skriver ”Jag känner mig kränkt för att det står i kökets papper att jag inte ätter flesk kött men endå så gör dem dett.”

Dragit på sig flera JO-anmälningar
Det är inte första gången som intagna på Gävleanstalten skriver brev till JO. För en tid sedan anmälde en fånge i 30-årsåldern personalen att han blivit kränkt i samband med en visitering. Mannen som är troende muslim hade sparat sitt skägg i sju månader och visiterande fångvårdare uppges ha sagt att han skulle kontrollera att mannen inte hade en handgranat på sig inför ett besök hos anstaltens sjuksyster.

Vid ett annat tillfälle ingrep personalen mot vad de ansåg vara en våldtäkt mellan två fångar i anstaltens tvättstuga. De två särades från varandra och placerades tillfälligt i isolering. Männen hävdade senare att det inte varit fråga om någon våldtäkt, utan bara ”massage”. En av de inblandade anmälde personalen till JO för tjänstefel då han kände sig förnedrad av att bli kroppsundersökt som misstänkt våldtäktsoffer.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1180”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons