18-årige Abdullakh Anzorov högg i ett blodigt terrordåd i oktober i år huvudet av 47-årige läraren Samuel Paty i Paris. Terroristen sköts senare ihjäl i konfrontation med polisen. Nu får han en hjältebegravning i hemlandet Tjetjenien. Det rapporterar bland annat brittiska Daily Mail.

Paty miste livet i enlighet med den islamiska sharialag som många muslimer även i den europeiska diasporan lever efter. Enligt Abdullakh förtjänade Paty döden för att ha visat satirtidningen Charlie Hebdos skämtteckningar om profeten Muhammed för eleverna i sin undervisning om västerländsk yttrandefrihet.

Terrormördade läraren Samuel Paty

I Frankrike har mordoffret Paty hyllats genom att bland annat postumt tilldelas den prestigefyllda orden Hederslegionen. Manifestationer har hållits till hans minne och i försvar av demokrati och yttrandefrihet.

Politiska åtgärder har aviserats och vidtagits för att försöka få bukt med det skenande invandringsrelaterade problemet med radikal islam och muslimsk terrorism i landet. Abdullakh betraktas av fransmännen som en terrorist och mördare.

Fick en hjältes begravning

I hemlandet Tjetjenien dit Abdullakhs kropp i helgen återbördades är rollerna ombytta. Där ses Paty som lagbrytaren och Abdullakh som en hjälte.

Han hyllades på sin begravning av hundratals rättrogna muslimer som skanderade ”Allahu akbar” och gav honom det smyckande epitetet ”islams lejon” för att som martyr ha dött när han straffade den ”otrogne” Paty för dennes ”brott”.

”Makten tillhör Allah och ingen annan” stod att läsa i hyllningar till Abdullakh som lades ut i sociala medier.

Innan jordfästningen bars kistan under hedersbetygelser genom samhället. Abdullakh rapporteras nu också få en gata uppkallad efter sig i den tjetjenska hembyn.

Tjetjeniens president sanktionerar terrorn

Abdullakh har även fått stöd från högsta officiellt håll i hemlandet. Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov sade i ett uttalande att Frankrike genom att legitimera skämtteckningar av profeten Muhammed tvingar muslimer att begå terrordåd och inte ger dem något annat val..

När Kadyrov fick kritik för uttalandet svarade han att han varken kan eller avser att tyst åse hur ateister hånar islam. Tjetjenien har under lång tid producerat ett stort antal terrorister som utfört många blodiga dåd i islams namn.