0
InrikesUtrikes

Halshuggningen hyllas som hjältedåd: ”En varning till alla islamkritiker”

Publicerad 10/17/2020
Annons

Efter fredagens terroravrättning i Paris på fredagen där en lärare halshöggs på öppen gata efter att ha undervisat elever om yttrandefrihet med de välkända Muhammedkarikatyrerna som exempel strömmar det in hyllningar till den muslimske terroristen i sociala medier. Samhällsnytt har sammanställt ett antal av kommentarerna.

Det var klockan 17.30 på fredagen som 18-årige Abdulak Anzorov, muslimsk migrant född i Moskva med tjetjensk bakgrund, i Allahs namn berövade läraren Samuel Paty livet i förorten Conflans-Saint-Honorine utanför Paris i Frankrike.

LÄS ÄVEN: Flera gripna efter gårdagens halshuggning i Frankrike – radikal moské pekas ut som anstiftare

Abdulak invandrade tillsammans med sin familj till Frankrike år 2008 och erhöll i år ett tio år långt uppehållstillstånd. Han misstänks ha fått uppmaningen att agera genom en radikal moské i landet. Moskén ska ha delat information som pekade ut läraren för att ha visat upp de Muhammedkarikatyrer som satirtidningen Charlie Hebdo tidigare publicerat.

Terroristens halshuggning hyllas av många

I kontrast till president Macrons försök att mana landet till lugn med ord om att Frankrike står enat och att terrordådet ”inte kan splittra Frankrike” florerar mängder av kommentarer som visar hur muslimer hyllar terroristen som en ”hjälte” och samtidigt varnar andra islamkritiker om att mer blod kommer spillas om man hånar deras profet Muhammed eller Koranen.

Nedan följer ett antal kommentarer som postats på den arabiska tv-kanalen Al Jazeeras Facebooksida. Liknande kommentarer finns även att läsa på exempelvis France24:s arabiska kanal.


Sociolog: ”Ökning av unga som rättfärdigar religiöst våld”

Hyllningarna i kommentarsfälten bekräftar resultaten av de undersökningar som gjorts i Frankrike och som visar att landet är djupt splittrat och segregerat där fundamentalistiska och våldsbejakande idéer är utbredda bland en allt större del av befolkningen. Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur bland annat den franske sociologen Olivier Galland varnat för ökad radikalisering i Europa och då särskilt bland yngre muslimer.

Efter terrordåden i Paris år 2015 genomförde Galland en enkät med 7 000 muslimer i fyra olika regioner i Frankrike. Den visade att 20 procent av muslimerna anser att det är rättfärdigat med religiöst våld. I några skolor hade över 40 procent av de muslimska eleverna som svarade på enkäten en radikal syn på sin tro.

”Ett meddelande och varning till alla islamkritiker”

Det är inte bara hos utländska nyhetsaktörer som varningar riktas mot islamkritiker. På Samhällsnytts Facebookkonto har en muslim kommenterat vår artikel om terroristdådet med att det ska ses som ”ett meddelande och en varning till alla islamkritiker och islamhatare att profeten Muhammed och heliga boken Koranen inte är leksaker”.

LÄS ÄVEN: Imam hävdar att Frankrike kommer att bli ett muslimskt land

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons