Den misstänkte mördaren i fallet med 12-årige pojken, som blev knivhuggen i halsen, är själv bara ett år äldre. Enligt uppgifter kan mordet ha varit hämnd för ett rån 13-åringen tidigare utsatts för.

Det var i måndags pojken knivhöggs i halsen vid Utmarksskolan i Kortedala. Den misstänkte gärningsmannen kunde kort därpå gripas i sitt hem och skulle visa sig vara i samma ålder som offret. I onsdags meddelades att 12-åringen inte överlevt.

– Varför det hände tror jag många vet här. Det hör jag hur alla barnen pratar om, men det är ändå svårt att förstå varför, säger en man som arbetar i en kiosk i området och kände till gärningsmannen och offret till Göteborgs-Posten.

Hämnd för rån

Attacken ska ha varit en hämnd för ett rån 13-åringen nyligen utsattes för där han blev av med en jacka och en keps. Någon eller några i gänget som utförde rånet ska ha varit bekant med den nu döda 12-åringen.

Flertalet personer som GP talat med bekräftar att detta skulle ha varit motivet, men kammaråklagare Mats Ihlbom vill varken bekräfta eller dementera.

– Vi har en klar bild av händelseförloppet och motivet. Utredningen får visa om vi har rätt. I övrigt vill jag inte kommentera era uppgifter, säger han till GP.

Omhändertagen av socialtjänsten

Efter att 13-åringen greps har han omhändertagits av socialtjänsten och placerats utanför hemorten. Man arbetar nu enligt lagen om unga lagöverträdare som ska resultera i ett underlag ur vilket de sociala myndigheterna sedan kan fatta vidare beslut om åtgärder.

– Det kan ju finnas annat som ligger bakom också, men att en pojke ska behöva dö för några kläder känns helt sjukt. Det är också sjukt att barn går runt med kniv, säger en medelålders man och slår ut med armarna.