Tidigare moderate kommunpolitikern Niclas Luthman i Degerfors är en av dem som kräver en lokal folkomröstning. Frågan som han vill folkomrösta om är byggandet av en vindkraftspark i kommunen.
– Den här vindkraftsparken kommer ligga fyra till fem kilometer från centrum, säger han till Samnytt.
En vindkraftspark med elva stycken 300 meter höga vindkraftverk. Det planerar kommunala energibolaget Kumbro och Eolus att bygga på Hagåsen utanför Degerfors i Värmland.
De elva turbinerna beräknas generera 310 gigawattimmar per år, eller elektricitet som täcker årsbehovet för 62 000 hushåll.
V + M = sant
I Degerfors är Vänsterpartiet största parti och vänsterpartisten Anneli Mylly är kommunstyrelsens ordförande. Partiet styr kommunen sedan flera år tillbaka tillsammans med Moderaterna. Förste vice ordföranden i kommunstyrelsen heter Anna Nordqvist (M).
Sedan förra året ingår även Socialdemokraterna i kommunstyret. Fram till dess styrde V och M kommunen ensamma och i minoritet.

Moderaterna och Vänsterpartiet i samma kommunstyre. För många kan det uppfattas som en ohelig allians.
Men Vänsterpartiet har förklarat samarbetet med att kommunpolitik handlar mer om pragmatik än ideologi. Och Moderaterna menar att man är “ett samlingsparti”, som kan prata och samarbeta med alla.
De två partierna kom efter valet 2022 överens om en gemensam politisk plattform. Ekonomi i balans, ett gott näringslivsklimat och ökad måluppfyllelse i skolan.
Vindkraften splittrar
En kommun där politiker från olika politiska block kan prata med varandra och komma överens. Det låter fint, men det tycks finnas en orm i denna politiska lustgård: Vindkraften.
Byggandet av vindkraftsparken på Hagåsen delar nämligen de tre partierna i den politiska majoriteten i lika många läger.
Socialdemokraterna säger ja till projektet. Moderaterna säger blankt nej. Och Vänsterpartiet har ännu inte bestämt sig, utan vill avvakta miljökonsekvensberedningen.

Sverigedemokraterna är med sina sex mandat största oppositionsparti i Degerfors. De har två mandat mer än Moderaterna, och säger också nej till vindkraftsparken. Det gör även Kristdemokraterna och Centerpartiet.
LÄS ÄVEN: Ornitologer kräver: Börja riva vindkraft och rädda Sveriges örnar
Peter Nyström sitter i kommunstyrelsen i Degerfors för SD. Och han konstaterar att vindkraftsfrågan splittrar den styrande majoriteten.
– I den här frågan är de det, säger han till Samnytt.
“Vi kan inte begripa det”
Det är inte första gången byggandet av en vindkraftspark diskuteras i Degerfors. Så sent som för fyra år sedan röstade kommunfullmäktige nej till vindkraftsplaner i Gryten utanför Degerfors. Det är ungefär samma område som det nya vindkraftsprojektet handlar om.
Den gången skulle turbinerna bli 180 meter höga. Enligt de nya planerna blir de alltså istället hela 300 meter höga.
– Därför hävdar Moderaterna och vi sverigedemokrater att vi lika gärna kan lägga in vetot redan nu, för förändringen är ju till det sämre mot vad det var 2021, menar Peter Nyström.

Den lokale SD-politikern förstår inte varför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet plötsligt tycks ha ändrat uppfattning i vindkraftsfrågan. Han menar att kommunen redan röstat nej till vindkraftsparken.
LÄS ÄVEN: “Vi tycker det är bra” – ornitologer om stoppade vindkraftsparken
– Vi kommer att driva det här vidare och vi kommer att tjata hål i huvudet på dem, i nämnd efter nämnd efter nämnd. Vi kommer kräva att kommunen använder sig av sitt veto. Det spelar ingen roll när. Gör det bara! säger han och fortsätter:
– Vi kan inte begripa det. Det är ju en försämring!
Kan bli folkomröstning
Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har tillsammans 17 mandat i Degerfors kommunfullmäktige. Tillsammans med Miljöpartiets enda mandat; MP också säger ja till vindkraftsplanerna; blir det 18 mandat.
De tre partierna har därmed en betryggande majoritet i kommunfullmäktige, vilken har totalt 31 ledamöter.
Men den tänkta vindkraftskoalitionen kan komma att stöta på patrull från kommuninvånarna. Det har nämligen tagits initiativ till en namninsamling för en lokal folkomröstning om vindkraften.

Tidigare moderate kommunstyrelseledamoten Niclas Luthman är en av dem som är engagerad i namninsamlandet. Och han är kritisk till vindkraftsplanerna.
– Den här vindkraftsparken kommer ligga fyra till fem kilometer från centrum. Det här området är 560 hektar stort. Största industriområdet vi har i kommunen idag är 70 hektar. Det här blir sju-åtta gånger så stort till ytan. Trehundra meter högt. Bara de parametrarna innebär att det får en stor inverkan på vår lokala miljö, säger Niclas Luthman till Samnytt.
1 100 namnunderskrifter
Motståndarna till vindkraftsparken har samlat in namnunderskrifter sedan november förra året. Och förra veckan hade man gått igenom och granskat alla insamlade namn.
– Då var det 1 100 namn efter att vi hade tvättat listan från ofullständiga uppgifter. Telefonnummer istället för personnummer och sådana saker, berättar Niclas Luthman.
– Det är väl ungefär 150 till 200 namn som vi har fått att sålla bort på grund av formfel.
LÄS ÄVEN: Ingen kompensation för vindkraftsdrabbade husägare
Luthman berättar att det kontrollerats att samtliga som skrivit på listorna är röstberättigade och folkbokförda i kommunen. Degerfors är en liten kommun. I senaste kommunvalet var 7 782 av kommunens knappt 9 300 invånare röstberättigade.
1 100 insamlade namn betyder att drygt 14 procent av de röstberättigade i kommunen skrivit på för en folkomröstning om vindkraften. Det är med god marginal mer än de tio procent som krävs för att begära folkomröstning genom ett folkinitiativ.
Bara rådgivande
En namninsamling för en folkomröstning måste lämnas in inom ett halvår från det att den påbörjats. Men Niclas Luthman konstaterar att de fått in fler namn än de behöver innan den tidsfristen hunnit gå ut.
– Vi har tänkt dra strecket nu under den här veckan. Förra veckan hade vi ett informationsmöte där vi presenterade siffrorna för allmänhet och politiker. I och med att vi är över den formella gränsen, så ser vi att nu är i ett läge där vi gör en inlämning. Vi startade insamlingen i slutet av november, så vi har en dryg månad till om vi skulle vilja dra det till sin spets, säger han till Samnytt.
För att stoppa en folkomröstning som tillkommit genom ett folkinitiativ, så behöver politikerna två tredjedelsmajoritet. Det har inte V, S och MP tillsammans.
Däremot är en sådan folkomröstning endast rådgivande. Politikerna behöver inte följa den.
– Vi får se vad folkomröstningen säger och om de styrande vågar gå emot den. Det är bara ett år kvar till nästa val nämligen, säger sverigedemokraten Peter Nyström.
Samnytt har varit i kontakt med socialdemokratiska Degerforspolitikern Johanna Svärd, som vi hade gjort upp tid för intervju med. Hon har därefter gjort sig oanträffbar via såväl telefon som mejl. Samnytt har även sökt Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors.
LÄS ÄVEN: Hotet från vindkraften halverade värdet på Svens och Görels hus