Hanif Bali
Inrikes

Hanif Bali kallade domare ”jävla syltryggar” – får uppsträckning av partiledningen

Publicerad 10/31/2017
Annons

➤ På måndagen uttryckte den numera ofta frispråkige M-riksdagsledamoten sin frustration över att personer som begår grova vapenbrott inte häktas, utan försätts på fri fot. På Twitter undrade Bali retoriskt – med anledningen av att en polismans hem nyligen beskjutits – ”vad det är för jävla syltryggar som sitter i domstolarna”. Nu tar Moderaternas gruppledare i riksdagen tillika tidigare migrationsministern, Tobias Billström, Bali i örat.

I ett uttalande till nyhetsbyrån TT kallar Billström sin riksdagskollegas tweet för ”olämplig” och säger att riksdagsledamöter bör ”hålla respektfull ton i sociala medier” och ”i egenskap av lagstiftare hålla en god relation gentemot landets oberoende jurister”.


Även Fredrik Wersäll, som är president i Svea hovrätt, har uttryckt kritik mot hur Bali formulerat sig. Wersäll fokuserar dock mer på att det enligt maktdelningsprincipen bör råda en rågång mellan den lagstiftande och dömande makten, något som han underförstått anser att Bali genom sin recension av domstolarna inte fullt ut respekterar.

Bali själv säger i en kommentar till Sveriges Radio att han rent allmänt förstår uppmaningen om att hålla en god ton i sociala medier, men ifrågasätter prioriteringen när fokus för debatten flyttas från vapenattacker mot polisers hem till tonläget på Twitter. Bali kallar det för att märka ord i en viktig fråga och menar att det inte är han som utgör den stora faran för rättsstaten, utan de personer som beskjuter människors hem med automateld.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons