butja-bevis-feature

Foto: Unian/Maxar

Utrikes

Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

Publicerad 4/5/2022
Annons

Satellitbilder över Butja väster om Ukrainas huvudstad Kiev sägs motbevisa Rysslands påståenden om misstänkta ryska krigsförbrytelser. Det skriver bland annat New York Times.

Ryssland har begått krigsbrott i Tjernihiv, Charkiv och Kiev. Det rapporterade Human Rights Watch i söndags efter att ha pratat med ukrainska vittnen.

– De fall vi dokumenterat handlar om obeskrivligt medvetet grymt våld mot ukrainska civila, kommenterade HRW:s regionansvarige Hugh Williamson.

LÄS OCKSÅ: Ukrainska kvinnornas skräcknatt – somalier tog sig in på boendet: ”Jag är så rädd att jag vill åka hem”

– Våldtäkt, mord och andra våldsamma handlingar mot personer i de ryska styrkornas förvar bör utredas som krigsförbrytelser.

Butja

HRW skriver bland annat om en 31-årig kvinna som berättar att hon våldtogs av en rysk soldat i Charkiv-regionen, och om summariska avrättningar på flera platser.

Inte minst pekas staden Butja tre mil nordväst om huvudstaden Kiev ut som en plats där ryska krigsbrott begåtts. När de ryska trupperna höll på att dra sig tillbaka var enligt ukrainsk media en ukrainsk polisman en av de första som fick syn på döda kroppar som låg längs gatorna.

LÄS ÄVEN: ”Allahu akbar” – Putin sätter in blodtörstig islamist-milis i Ukraina

Flera av de döda uppges ha varit bakbundna. Senare har även massgravar hittats.

”Cynisk fantasi”

Från ryskt håll tillbakavisas uppgifterna om att ryska trupper gjort sig skyldiga till krigsbrott genom att begå våldtäkter och döda civila.

Dmitrij Medvedev, som tidigare varit såväl president som premiärminister i Ryssland och nu är vice ordförande för landets säkerhetsråd, avfärdar uppgifterna som falsarier som ”mognat fram i den ukrainska propagandans cyniska fantasi”, enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

LÄS ÄVEN: Ryssland: Europa kommer få betala dubbelt gaspris

Rysslands USA-ambassadör menar att anklagelserna är ett uttryck för ”koordinerade ansträngningar från västvärldens länder för att demonisera de ryska väpnade styrkorna” samt att ”provokationerna i staden Butja är höjden av lögner och cynism”.

Azovbataljonen får skulden

Från ryskt håll påstås att det saknas bevis för att det är ryska trupper som dödat civila i Butja. Den andra april meddelade exepelvis ukrainsk polis att en ”särskild insats” inletts Butja, i samband med de ryska truppernas reträtt.

”Staden rensas från sabotörer och de ryska truppernas medlöpare”, hette det i en artikel i den ukrainska tidningen LB. Dagen därpå publicerade frilansjournalisten Daniel Berehulak bilder på ukrainska soldater från den beryktade Azovtbataljonen på plats i Butja.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här skjuts ryska krigsfångar i Ukraina

Bilder på döda kroppar och påståenden om att Butja ska ”rensats” på medlöpare fick somliga att misstänka att det var den nynazistiska bataljonen som låg bakom dödandet, efter den ryska reträtten.

Satellitbilder visar

Men satellitbilder från rymdteknikföretaget Maxar, som New York Times publicerar, visar att kropparna på gatorna funnits där sedan innan den ryska reträtten. Vissa har legat på samma platser i flera veckor.

Elva av de kroppar som syns på bilderna dök upp 11 mars, samma dag som Ryssland enligt dem själva intog Butja. Nyare satellitbilder visar att ytterligare kroppar dök upp efter det.

LÄS MER: USA bekräftar ”biologiska forskningscenter” i Ukraina

New York Times påpekar att det utifrån satellitbilderna inte går att avgöra hur personerna dödades. Däremot kan man se att de inte kan ha dödats efter den ryska reträtten.

Foto: Maxar
Foto: Maxar

LÄS ÄVEN: Ex-politiker reste till Ukraina för att kriga – vänder hem

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons