Polisen var under onsdagen förtegen med uppgifter om den man som under dramatiska former greps i Vetlanda efter att ha skadat ett stort antal personer i vad som rubriceras som ett misstänkt terrordåd. Senare på kvällen har media dock gått ut med lite mer information.

Den gripne mannen som vid 15-tiden på onsdagen löpte amok i ett bostadsområde i Vetlanda och med kniv eller annat vapen skadade åtta personer, varav flera allvarligt, är enligt uppgifter till Expressen en 22-årig medborgare i Afghanistan.

Mannen ska ha bott på den aktuella adressen i lite mer än ett år och tidigare vari bosatt på en annan ort i kommunen. Enligt uppgifter i folkbokföringen kom han till Sverige 2018.

Han under tiden i Sverige utmärkt sig för missbruksproblem och har tidigare dömts för narkotikabrott för vilket påföljden stannade vid böter. Han uppges ha fått regelbundna besök av socialtjänsten i hemmet och sedan en tid tillbaka lida av ”psykiska problem”.

Enligt grannarna har mannen inte lärt sig tala svenska och kan heller ingen engelska. Man har därför haft svårigheter med att kommunicera med honom.

Livshotande skador

Tre av de personer som 22-åringen angrep uppges ha livshotande skador. Ytterligare två betecknas som allvarligt skadade.

På grund av att terrormisstankar föreligger, har även Säpo kopplats in i utredningsarbetet.