Hjärnan i ligan, som bestod främst av så kallade ”gatubarn” med ursprung i Nordafrika och som specialiserade sig på äldre kvinnor, var en väletablerad man med ursprung i Irak. Mannen kom till Sverige för tio år sedan, hade en lägenhet och ett jobb. ”Han är en mycket snäll person”, säger hans far om honom.

Natten mot den 31 augusti 2017 vaknade 97-åriga Elsa av att flera män befann sig i hennes sovrum på Marieholmsvägen i Malmö. Elsa, som bor ensam i huset, trodde först att det var hemtjänsten som kom på besök för lägga om hennes skadade finger. Och delvis hade hon rätt – den då 28-årige Haiderat Salim jobbade tidigare som hemtjänstassistent i Elsas område. Denna gång kom han dock i sällskap med tre asylsökande nordafrikaner för att råna henne.

”Du får inte skrika för då hugger jag!”

En av gärningsmännen hotade henne med en skruvmejsel som han höll mot Elsas hals. I samband med detta sa han ”Du får inte skrika för då hugger jag!”, enligt polisens förundersökningsprotokoll. Gänget letade efter pengar. De kastade liggande Elsa på golvet för att söka igenom hennes madrass.

Det fanns dock inga pengar. Det var kanske därför hon blev misshandlad av besvikna förövare.

– Jag har artros i ryggraden så det gjorde väldigt ont, uppgav Elsa senare till polisen. Bilder från förundersökningen visar stora blåmärken på Elsas kropp.

Gänget arbetade lugnt och metodiskt under den tid de befann sig i kvinnans hus. De gick igenom alla skåp, bar ut hennes gamla TV-apparat och tog vigselringar – ett minne hon hade kvar efter sin bortgångna make. Tidigt på morgonen lämnade de huset. Det dröjde en timme till en förbipasserande hörde Elsas rop på hjälp och tillkallade polisen. Så här såg hennes hus ut efter besöket:

[soliloquy id=”214213″]

Insatsstyrkan kontrollerade gänget

Brottet var anmärkningsvärt även för det brottsutsatta Malmö, därför satte polisen stora resurser på att få fast förövarna. En särskild hund som är tränad att leta efter DNA-spår sökte igenom Elsas trädgård. Man fick flera DNA-spår, eftersom gärningsmännen rökte i huset och lämnade fimpar på platsen, men inget av dem matchade svenska brottslingar i polisens databas. Det fanns med andra ord svaga utsikter för att klara upp brottet.

Enligt polisens handlingar hamnade Haiderat Salims bil under bevakning av polisens spaningsgrupp som två dagar efter rånet gjorde följande iakttagelse:

”TTC783 kör in på Lektorsgatan och in på parkeringen i höjd med nummer 6. Två män och minst tre kvinnor och minst två barn står runt bilen. Några av dessa rotar bland saker som ligger i bilen.”

Senare kommer det att visa sig att bilen användes vid rånet och för transport av stödgods.

Foto av polisens spaningsgrupp

Så småningom anslöt sig flera andra gärningsmän som verkar vara kända av spaningsgruppen med namn. Deras beteende verkar så pass misstänksamt för spanarna att de tillkallar insatsstyrkan som kontrollerar bilens passagerare. Av någon anledning genomsöks dock inte bilen.

”Det sitter fyra araber i bilen”

Tidigt på morgonen den 4 september får polisen ett larm om att några män krossat en ruta på ett hus på Regementsgatan – där en annan äldre kvinna bor. Männen skrämdes bort av en uppmärksam granne som tillkallade polisen.

Gänget greps tack vare en polis som avrapporterat händelseförloppet så här:

”Jag ser att en bil korsar gatan just framför oss. Jag lägger märke till att det sitter fyra araber i bilen och tycker att det verkar märkligt att de kör runt mitt i natten i detta området. Vi vänder efter den och slår stopp nere på parkeringsplatsen vid Rönneholmsparken.”

Polismannen pratar med föraren som är ”påtagligt nervös”. Patrullen visiterar gänget och hittar drogen Tramadol samt hasch. En kort stund senare hittas Elsas ICA-kort i bilen vilket gör det möjligt att koppla sällskapet till det tidigare rånet.

”I bilen hittades även diverse verktyg som vanligtvis används vid brott av denna karaktär tillsammans med gods som typiskt inte borde finnas i en bil med unga utländska män”, skrev polismannen i sin avrapporterings-PM.

Det visade sig att de tre andra männen delaktiga i rånet var 20 år gamla Mohammad Al Agawi, 18-årige Alladin Al Arabi och Mansour Alzafiri med oklar ålder.  Alla tre var asylsökande i Sverige med bakgrund i Marocko eller andra länder i Nordafrika. El Arabi och Alzafiri har redan fått utvisningsbeslut i sina ärenden från Migrationsverket och befann sig därmed i Sverige utan tillstånd.

”Haiderat är mycket snäll och hjälper andra”

Hjärnan i ligan var dock 28-årige Haiderat Raad Salim – en svensk medborgare med ursprung i Irak och den enda som pratade flytande svenska. I debatten om invandrarnas brottslighet anförs ofta att den beror på socioekonomiska faktorer – bland annat på det så kallade utanförskapet. När man tittar närmare på Haiderat Salim verkar han dock inte ha varit i något utanförskap. Han bodde tillsammans med sin fru i en egen lägenhet på en bra adress i Malmö – långt ifrån det illa beryktade Rosengård. Han hade ett jobb som hemtjänstassistent – det var så han tog reda på var de äldsta och mest hjälplösa kvinnorna bodde.

Här bodde Haiderat Salim. Foto: Google Maps

Enligt handlingar från Migrationsverket som Samhällsnytt har tagit del av kom Haiderat till Sverige för 10 år sedan på anknytning till sin far. Resten av familjen följde efter.

När Samhällsnytt ringer upp Haiderat Salims far visar det sig att hans svenska inte är tillräckligt bra för att förstå frågor och svara på dem – trots de 17 år han tillbringat i Sverige. En stund senare ringer han tillbaka med hjälp av en vän som översätter från arabiska.

Fadern bekräftar att han fick asyl i Sverige och att resten av familjen kom på anknytning till honom.

Vad har du för kommentar om domen mot Haiderat?

– Haiderat är mycket snäll och hjälper andra hela tiden. Skulle du stoppa honom på gatan i Malmö och fråga om en adress skulle han se till att du hittar rätt! Han gjorde aldrig sådana saker.

Menar du att domen är fel?

– Det vet jag inte. Jag säger bara att han är mycket snäll som person och jag kan inte tänka mig att han hade begått det han anklagas för.

I december 2017 dömde Malmö tingsrätt Haiderat Salim till 5 år och 6 månaders fängelse. Resten av gänget dömdes till kortare fängelsestraff med hänvisning till deras ålder. Mansour Alzafiri dömdes till sluten ungdomsvård i 1 år och 10 månader eftersom tingsrätten valde att tro på att han var under 18 vid tidpunkten för brottet. Detta trots att Alzafiri lämnade motstridiga uppgifter om sin ålder under asylprocessen.

Förundersökningsprotokollet och domen kan laddas ned på följande länkar: Malmö TR B7608-17 Aktbil 105  och Malmö TR B 7608-17 Dom 2017-12-07 .