Här är invandrargrupperna med högst arbetslöshet
Foto: Oxfordian Kissuth, CC BY-SA 3.0

Stiftelsen The Global Village har sammanställt statistik från Arbetsförmedlingen som visar hur arbetslösheten ser ut bland de största invandrargrupperna i Sverige. Personer med invandrarbakgrund från Eritrea, Etiopien, Irak, Iran och Somalia är starkt överrepresenterade i siffrorna.

Det framgår att av samtliga 370 000 som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i december 2021 är hela 210 000 utrikesfödda.

LÄS ÄVEN: Löfven lovade EU:s lägsta arbetslöshet – blev nästan EU:s högsta

Ahmed Abdirahman är vd och grundare av stiftelsen The Global Village som nu ska sätta fokus på långtidsarbetslösheten bland invandrargrupperna. Han uppger att av dessa utrikesfödda individer hos Arbetsförmedlingen är 80 procent från länder utanför Europa och vill därför se fler satsningar på dessa grupper.

Enligt Abdirahman är problemet att komma ut på arbetsmarknaden rotat i svårigheter att lära sig det svenska språket men även svenskarnas fördomar.

— Samtidigt förekommer fördomar på den svenska arbetsmarknaden, säger Abdirahman till TT.


LÄS ÄVEN: Malmö allt mindre svenskt – mer än halva befolkningen invandrare

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.