SD-politikern Johan Ohlin som Samnytt uppmärksammade igår försökte att replikera läraren Fredrik Clausson vars debattinlägg publicerades av Sydsvenskan – men tidningen har vägrat att publicera repliken. Här kan ni läsa den – och även se en videointervju med Ohlin och hans dotter.

Jag önskar en opartisk skolundervisning av dig Fredrik

I Sverige är vi 35 000 folkvalda politiker inom den kommunala demokratin. Många av oss är samtidigt föräldrar och måste då kunna ha synpunkter på våra barns skolundervisning. Detta är nog självklart för de flesta.

Jag har överhört en lektion när min dotter satt i köket och lyssnade, detta beskriver du som att jag tjuvlyssnar. Du önskar alltså att undervisningen ska hållas hemlig. Jag förstår varför det är känsligt. Öppenhet och transparens kan ju inskränka på dina möjligheter att politiskt fostra våra barn.

Du nämner också begreppet akademisk frihet. Den akademiska friheten rör akademin, dvs forskningen inom universitet och högskolor. Forskare ska kunna ha frihet att forska utan styrning. Grund- och gymnasieskolor ska förmedla objektiv kunskap och inte som du lägger i betydelsen ”akademisk frihet” att bedriva poliskt skev undervisning.

Som politiker känner jag väl till hur politisk argumentation ser ut till skillnad från objektiv kunskap. Att förklara socialistisk ekonomisk ideologi är kunskapsförmedling, att som du gör propagera för att socialism är rätt och viktigt för samhället det är inte objektiv kunskapsförmedling. Det är din politiska agenda.

Min förväntan på skolan och undervisningen är just att förmedla objektiv kunskap. Jag önskar varken politisk slagsida från höger eller vänster.

Du har i utvecklingssamtal med min dotter sagt att du vill förändra hennes politiska åsikter. Det är verkligen inte ditt uppdrag att göra det, och det är min rättighet och skyldighet att ifrågasätta detta.

Att din chef, Torbjörn Hanö, väljer att skriva en krönika om hur jag hotar dig är otroligt fel, men inte helt oväntat. Här gäller det ju att plocka godhetspoäng hur man kraftfullt agerar mot SD.

Ett korrekt agerande enligt mig hade varit att internt inom lärarkollegiet diskutera hur man jobbar med det objektiva uppdraget enligt skollagen.

När krönikan skrevs så togs ingen hänsyn av er att dra ut min dotter i offentlighetens ljus. Jag kritiserar det starkt.

Trots risk att du uppfattar det som hot så väljer jag återigen avsluta med orden att jag hoppas på bättring.

Johan Ohlin

LÄS MER: Regeringen piskade upp hatet mot Elsas familj – nu får tonåringen hotfulla brev hem