Veckans Brott

Veckans Brott. Faksimil SVT

Inrikes

Här är polisens bisarra råd: lämna värdesakerna hemma – då ger sig förövarna på nästa offer

Publicerad 3/12/2019
Annons

UPPDATERAT! Det var i ett inslag av Veckans Brott på SVT som ägnades åt en rånvåg mot barn i välmående villaområden i Hägersten som polisen gav den något oväntade rekommendationen. På en fråga från reportern om man ska lämna värdesaker hemma ska polisens gruppchef i Skärholmen svarat att det ”kan vara bra” och att då avbryter rånarna och ”ger sig på nästa istället”.

Inslaget handlade om en serie rån mot yngre barn som utförs av gruppen äldre tonåringar som omringar barnen och rånar dem på värdesaker. I inslaget framkommer att situationen har blivit ohållbar i det tidigare lugna villaområdet – antalet personrån under den senaste månaden har fördubblats jämfört med ifjol. Många av de drabbade är just barn.

Polisen i Skärholmen har bildat en särskild grupp som ska ta sig an den typen av brottslighet. Enligt gruppchefen som intervjuas i programmet handlar sådana rån ofta om ett maktspel och dominans samt att förövarna tycker att det är ”roligt” att råna. Än så länge finns dock inga frihetsberövade i ärenden kopplade till rånvågen.

Närmare slutet av intervjun tillfrågas gruppchefen om vilka råd han kan ge till föräldrarna och barnen. Det är då den märkliga rekommendationen kommer:

”Är det ett bra tips att lämna värdesakerna hemma, eller riskerar man då att istället åka på stryk? – får han en följdfråga.

– Det kan vara bra att lämna grejerna hemma. Om rånarna får gå tomhänta från ett rån, brukar de oftast avbryta och ge sig på nästa istället.”

Detta påstående får dock ingen kommentar eller följdfråga av reportern.

Samtidigt kritiseras uttalandet på sociala medier där flera menar att polisens råd påminner om situationen i Johannesburg, Nairobi och andra oroshärdar.

En av kommentarerna lyder:

”Sist jag hörde detta råd, med tillägget att även dressa ned ordentligt, var på resa i J-burg, Cape Town respektive Mexico City. Hade aldrig kunnat föreställa mig att få höra ngt liknande råd i Sverige”

Samhällsnytt har sökt Stockholmspolisens mediacenter för en kommentar om uttalandet. Mediacentret har vidarebefordrat vår förfrågan till den gruppchef hos polisen i Skärholmen som citeras i inslaget. I skrivande stund har han dock inte återkommit med något svar.

Uppdatering: Enligt polisen förfalskade SVT citatet om råd till rånoffer. Läs mer – Polisen: SVT förfalskade citatet om råd att lämna värdesakerna hemma

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons