Efter gammelmedias falska naziskandal har flera politiker, däribland S-ministrar, spridit uppgifterna. Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) uppmanar sina följare att sprida de falska uppgifterna om SD vidare. Samtidigt har S-regeringen lanserat Myndigheten för psykologiskt försvar som ska stoppa vilseledande information och lära ut vikten av källkritik – inte minst för att undvika otillbörlig valpåverkan i samband med allmänna val.

Det var på torsdagen som flera av landets största tidningar gick samman i ett drev mot Sverigedemokraterna om en påstådd nazistskandal på partiets riksdagskontor. Enligt tidningarna har SD:s medarbetare ägnat sig åt en ”nazifika”.

LÄS ÄVEN: Gammelmedia vägrar svara om fejkad ”naziskandal” i SD

Det visade sig dock röra sig om en tjänsteman med polsk bakgrund som uppmärksammade en minneshögtid för polska soldater. Samnytt har ringt upp Aftonbladet och Expressen för att ställa frågor om deras fejkade naziskandal. Det går att lyssna på telefonsamtalen HÄR.

I samband med gammelmedias publiceringar om ”nazifika” har flera politiker använt de falska uppgifterna i sina valkampanjer. Det handlar bland annat om ministrar i den socialdemokratiska regeringen som skriver att det var en ”minnesfika för att fira Hitlers anfall mot Polen”.

Anders Ygeman (S) följer kollegan Annika Strandhälls (S) linje som även Morgan Johansson (S) delar vidare till sina följare.

Centerledaren Annie Lööf hävdar att den polska minnesdagen visar att SD har ”nazi-kopplingar”, MP:s språkrör raljerar om ”kardemummalängd till nazismen” och Vänsterledare Nooshi Dadgostar kallar det för ”skrämmande”.

M-ledaren rasar

I en kommentar till statstelevisionen visar även Ulf Kristersson (M) att han fått alltsammans om bakfoten och skriver att det polska firandet är ”riktigt vidrigt”.

Faksimil SVT

Lanserade myndighet mot vilseledande information

Den socialdemokratiska regeringen har nyligen lanserat Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). Myndighetens syfte ska vara att ”värna det demokratiska samhället” och driver bland annat en kampanj under domänen ”bliintelurad.se” för att sätta stopp för vad man uppger är vilseledande information.

Myndigheten ska även bidra till att medborgarna blir mer källkritiska. Detta samtidigt som flera ministrar i samma regering, däribland justitieminister Morgan Johansson (S) med ansvar över samma myndighet, utan faktakoll sprider falsk information som sanning.

LÄS ÄVEN: Johanssons nya myndighet varnar för ”memes med katter”