I mellandagarna avlossades ett 30-tal skott från automatvapen mot ett flerfamiljshus i Gubbängen i södra Stockholm. Dådet var en del av den senaste tidens gängkrig som skakar Stockholm. Kort efter skjutningen kunde polisen gripa två tonåringar som var på rymmen från HVB-hem. Samnytt kan berätta mer om den ”15-åring” som har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

De senaste två veckorna har Stockholms skakats av bombdåd, skjutningar och flera mord i gängmiljön. Enligt statstelevisionen beror den den senaste våldskedjan på att poliser är jullediga och att kriminella därför ”passar på”.

– En förklaring till att vi nu ser så många dödskjutningar och sprängningar är att de kriminella är strategiska. De vet att många poliser är på julledighet … då passar man på, förklarar krimreportern Diamant Salihu.

LÄS ÄVEN: SVT:s teori: Jullediga poliser förklaringen till gängvåldet

Onsdagen den 28 december klockan 23.24 larmades polis till ett flerfamiljshus på Gubbängsvägen 98 där två gärningsmän ska ha avlossat skott mot en lägenhetsdörr.

LÄS ÄVEN: Tonåringar rymde från HVB-hem – avlossade 30-tal skott i flerfamiljshus

Skjutningen mot lägenhetsdörren var andra gången samma dygn som polisen larmades till området med anledning av en skottlossning. Vid klockan 02-tiden natten mot onsdagen hördes skottlossning i bostadsområdet och polisen bekräftade skotthål på en husfasad.

Kort efter skjutningen vid 23-tiden på onsdagen kunde en polispatrull i närheten gripa två tonåringar som är 14 respektive 15 år gamla.

Samnytt kan berätta att 15-åringen som misstänks för skjutningen i flerfamiljshuset är Alexander Sale Merdzan. En tonåring som polisen kopplar till den gängkriminella miljön. Fredag den 30 december häktades Merdzan på sannolika skäl misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

Den andra personen som misstänkts för skjutningen är 14 år gammal och därför inte straffmyndig. Även han var på rymmen från ett HVB-hem.

Skulle misshandla om rånoffer ”golade till snuten”

Merdzan har sedan 2019 dragit på sig mer än 20 orosanmälningar hos socialtjänsten. Samnytt har tagit del av en polisutredning som lämnades in till Nyköpings tingsrätt 2022-12-14 i vilken Merdzan misstänks för både rån och övergrepp i rättssak.

Merdzan misstänks ha rånat en svensk pojke på en väska. I samband med rånet ska Merdzan ha greppat tag i pojken och framfört att han skulle misshandla rånoffret om han golar (reds. anm. tjallar) till polisen.

Alexander Sale Merdzan gripen av polis.

”Gränslöst beteende”

Det framgår av en dom i förvaltningsrätten i Linköping, daterad 2022-12-23, att Merdzan uppvisar ”ett gränslöst beteende” mot skolpersonal, andra elever och sin far.

Sedan 19 november har Merdzan hållit sig undan vård genom att avvika från det HVB-hem där han egentligen skulle vara inlåst.

”Ett av världens tryggaste länder”

I den lägenhet som tonåringarna avlossade skotten mot bor en man i 70-årsåldern. Efter att ha bevittnat skotthålen sin dörr frågade mannen hur det kunde hända eftersom han ser Sverige som ”ett av världens tryggaste länder”.

– Jag bor i ett av världens tryggaste länder, hur kan det här hända?, sa mannen till DN.

LÄS ÄVEN: Polischef om gängmordet som blev dagliga bombdåd: ”Isolerad händelse”