På tisdagen åtalades två män, 18 och 21 år gamla, för den uppmärksammande tortyrmisshandeln och våldtäktsrånet på en kyrkogård i Solna norr om Stockholm som pågick i flera timmar. Polisutredningen visar att rånarna valt ut sina offer slumpmässigt. I syfte att pressa pojkarna på deras bankuppgifter har de klätts av nakna, våldtagits analt och fått höra att de ska begravas levande.

De misstänkta gärningsmännen som står åtalade i Solna tingsrätt har båda utländsk bakgrund. Den 18-årige mannen, folkbokförd i Solna, är född i Sverige men har tunisisk bakgrund. 21-åringen, som är bosatt i Upplands-Väsby, kommer från Iran och folkbokfördes i Sverige i november 2009. Han erhöll svenskt medborgarskap i januari 2014.

LÄS ÄVEN: Avklädda pojkar hittades på kyrkogård – hade blivit torterade

Båda männen förekommer sedan tidigare i belastningsregistret. 18-åringen har tidigare dömts för försök till stöld medan 21-åringen är dömd för mordbrand efter att ha kastat en så kallad molotovcocktail mot en bilfirma.

21-åringen dömdes till ett och ett halvt års fängelse, ett straff som han inte hade börjat avtjäna vid tidpunkten för händelsen i Solna. Vidare är han dömd för stöld, flera narkotikabrott, olovlig körning, olovligt brukande och rattfylleri.

Offren överfölls på väg hem

Samhällsnytt har tagit del av polisens förundersökningsprotokoll som detaljerat redogör för händelsen natten mellan den 22 och 23 augusti i år när männen utsatte två pojkar för tortyr och våldtäkt på Broddgatan och Norra Begravningsplatsen.

Händelsen påbörjades vid 23-tiden på kvällen när de två pojkarna promenerade på en cykelväg utmed kyrkogården och i höjd med Hagalund stötte på gärningsmännen som frågade om de ville handla narkotika. Offren avböjde erbjudandet men då ville gärningsmännen istället ha deras pengar.

Tvingade av offren kläder och knivhögg

Gärningsmännen började misshandla offren med sparkar och slag på cykelvägen. Därefter tvingades de in på begravningsplatsens område där gärningsmännen tvingade av offren kläderna.

En av gärningsmännen tog fram en spade och började slå offren med den medan den andre tog fram kniv och högg dem i låren. Enligt offrens vittnesuppgifter ska männen ha tagit deras tillhörigheter men nöjde sig inte med det utan ville ha ”mycket pengar” och krävde att få deras kontouppgifter.

Kniv på brottsplatsen. Foto: Polisen
Kniven. Foto: Polisen
Knivskada i lår. Foto: Polisen
Knivskadan. Foto: Polisen

På platsen band gärningsmännen för offrens ögon med bindel och skar ut tygstycken från deras kläder som trycktes in i munnen. De bands även till händer och fötter samtidigt som de fick ta emot hot om att få sina penisar och öron avskurna samt näsor krossade.

Förvarna hotade även att hämta en pistol. Offren fick höra hur gärningsmännen skröt om att de var med i det ökända kriminella Rinkebygänget ’Dödspatrullen’.

Offrens kläder. Foto: Polisen
Offrens kläder. Foto: Polisen

Placerades i gropar och våldtogs

Gärningsmännen förde sedan offren till ett nytt område i parkområdet. På platsen fanns gropar där offren placerades och täcktes över med löv. Där påbörjade gärningsmännen sedan våldtäktsövergrepp på ett av offren genom att föra in pinnar och kottar i analöppningen.

Vidare fick offren höra att gärningsmännen skulle avrätta deras familjer om de kontaktade polisen.

Groparna. Foto: Polisen

Offret: ”Som att duscha i blod”

Ett av offren berättar för polisen om tortyren och liknande upplevelsen vid att ”duscha i blod”.

Först vid klockan 04:15 mottog polisen en anmälan om att offren var försvunna. Klockan 08:30 inledde polisen en brottsutredning efter att offren lyckats kalla på hjälp från en förbipasserande vid begravningsplatsen.

När polisen grep gärningsmännen i närheten hade de offrens tillhörigheter i fickorna.

18-åringen. Foto: Polisen
21-åringen. Foto: Polisen

Åklagare: Ingen koppling mellan rånare och offer

I polisförhör är männen fåordiga och en av dem svarar uteslutande ”inga kommentarer”. Båda förnekar brotten och vill inte kännas vid några av anklagelserna om att ha haft samröre med offren. Istället ska de ha påträffat offrens tillhörigheter av en slump.

Enligt kammaråklagare Anders Tordai finns det ingen tidigare relation mellan gärningsmännen och offren. De har endast valts ut vid det aktuella tillfället för att råna.

– Såvitt har framkommit i utredningen finns ingen tidigare koppling mellan gärningsmännen och målsägandena, säger Tordai i ett pressmeddelande.

Torterade offrens kroppsdelar. Foto: Polisen

Har rånat fler i Solna

Det framgår av åtalet att 18-åringen och 21-åringen har rånat ytterligare personer i Solna.

I juli utsattes två 18-åringar för ett rån vid Hagalundsgatan i Solna. Gärningsmännen använde pistol och knytnävsslag för att tvinga av offren värdesaker.

18- och 21-åringen fastnar på kamera. Foto: Polisen

Kan inte utvisas

Männen åtalas för människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt, grovt rån och övergrepp i rättssak. Åklagaren har inte yrkat på utvisning eftersom de båda misstänkta är medborgare i Sverige.

Rättegången inleds i Solna tingsrätt den 30 november.

LÄS ÄVEN: Två män begärs häktade för tortyrmisshandel av pojkar i Solna

Vill ni läsa fler nyheter och granskningar från Samhällsnytt? Stötta då oss med en donation! Klicka HÄR för mer info!