Tyskland kommer att tillåta vuxna att köpa och inneha upp till 30 gram cannabis för rekreationsbruk som en del av sin plan för en legalisering. Detta framgår av regeringsdokument som Bloomberg tagit del av.

På onsdagen godkände regeringen ett förslag från hälsoministeriet som kommer att tillåta statligt licensierad och kontrollerad kommersiell odling samt distribution av cannabis. Utöver försäljning i licensierade butiker kan potentiellt även apotek bli aktuella, men reklam för att främja konsumtion kommer att vara förbjudet.

Vidare vill man sätta en gräns på 15 procent THC, ett psykoaktivt ämne, i cannabis som säljs lagligt. För unga vuxna i åldern 18 till 21 bör cannabis inte innehålla mer än tio procent THC. Det skulle också vara lagligt att odla upp till två cannabisplantor hemma.

LÄS ÄVEN: Polischef efterlyser straffrihet för skötsamma cannabisrökare

Dokumentet som har cirkulerat i regeringen utgör ett steg mot att föreslå och anta lagstiftning som kan träda i kraft under denna valperiod.

Det är resultatet av en flera månader lång utredning av Burkhard Blienert, Tysklands kommissionär för narkotika, som har varit tvungen att beakta ett brett spektrum av intressegrupper och de tre olika koalitionspartier som för ett år sen lovade legalisering.

Alla i koalitionen är dock inte förtjusta i hans plan och den kan behöva genomgå ytterligare förändringar för att godkännas av den parlamentariska majoritet som behövs för att anta reformerna, som lagstiftare säger kan ske nästa år.

Omvärlden ser på

Ett mindre antal europeiska länder, som Portugal, har redan avkriminaliserat cannabis men många vill se hur Tysklands reformer går innan de själva eventuellt tar samma steg.

LÄS ÄVEN: Samtliga riksdagspartier emot legalisering av cannabis

Tyskland har tillåtit försäljning av medicinsk cannabis på apotek sedan 2016.

Är legalisering en bra idé?