sjukhus läkare stetoskop
Inrikes

Här avslöjas regeringens lögn: Sverige har endast ett fåtal platser för coronasmittan

Publicerad 2/26/2020
Annons

Sveriges beredskap är god, påstår man från regeringen. Ett påstående som fått kritik och nu avslöjas som en bluff. Enligt uppgifter ska det totala antalet platser för virusepidemi i landet bara vara sju.

För ett par dagar sen uppmärksammade vi Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som gick till hårt angrepp mot vad han menar är Folkhälsomyndighetens desinformation kring hanteringen av viruset. Kritik kom även från Staffan Sylvan, före detta smittskyddsläkare, som menar att även regeringen ägnar sig åt desinformation.

Nu framkommer ny information som gör gällande att Sveriges beredskap är minimal med endast sju stycken vårdplatser för virusepidemi. Sajten bladet.se har talat med personer som varit inblandade i en landsomfattande inventering där man fått fram siffran.

I Stockholm ska endast en plats finnas på Huddinge sjukhus.

Vidare ska det endast finnas omkring 20 stycken ECC-maskiner i Sverige som används för patienter där hjärta och lungor inte fungerar. 20% av personer som insjuknar i coronaviruset behöver avancerad vård varav många behöver just en ECC-maskin.

De 510 platser som tidigare nämnts i debatten är avsedda för vanlig vård och inte specifikt epidemisjukdomar.

Samtidigt rapporterar SVT Nyheter att länssjukhuset i Sundsvall har en speciell avdelning med plats för maximalt fyra patienter, varav bara en intesivvårdsplats.

I går tisdag meddelade Region Östergötland att man inte vidtar några åtgärder med ett plan från Teneriffa där 1 000 hotellgäster sitter i karantän efter att en italiensk man smittats.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
489Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons