Fotografier på den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och den amerikanska artisten Rihanna bränns av arga demonstranter i Indien. Anledningen är att de gett sitt stöd till det pågående bondeupproret.

Polisen i Indiens huvudstadsområde Delhi har inlett en förundersökning om brott efter den senaste tidens oroligheter i landet. Bakgrunden är avslöjandet under veckan om att den svenska klimataktivisten Greta Thunberg spridit länkar på Twitter till ett manifest, eller så kallad ”verktygslåda”, som manar till ”globalt koordinerade aktioner” mot indiska intressen i och utanför landet.

SE ÄVEN: Greta kräver sänkt dieselpris – i Indien

Polisen anser att dokumentet, som Greta spridit, bevisar att en konspiration låg bakom de våldsamheter som skakade landet förra veckan, den 26 januari. Dokumentet är ”en uppmaning om att bedriva ett ekonomiskt, socialt, kulturellt och regionalt krig mot Indien”, menar polisen i ett inlägg på Twitter. Polisen i Delhi vill nu få tag på de ansvariga bakom dokumentet.

Samtidigt eldar arga demonstranter på Delhis gator upp fotografier på Greta Thunberg och artisten Rihanna för att de uttryckt sitt stöd för bondeupproret. Även bilder på den amerikanska medborgarrättsadvokaten Meena Harris och USA:s nya vicepresident Kamala Harris bränns upp. De demonstranter som är arga på Greta är indiska nationalister som stöder regeringen och som anser att den svenska tonåringen skadar deras land genom att uppmana till protester och elda på oroligheterna i landet.