Ukrainska drönare sköts ned över Kreml natten till onsdagen. Nu sprider Oleksej Arestovitj, fram till nyligen en av den ukrainska presidenten Volodomyr Zelenskyjs närmaste män, en video från attacken.

Två ukrainska drönare sköts ned över Kreml i centrala Moskva natten till onsdagen. Det hävdade den ryske presidentens pressavdelning under onsdagseftermiddagen. En video från den påstådda attacken publicerades samtidigt.

Ukraina förnekade kännedom om attacken, och de ryska rapporterna avfärdades av västvärlden som propaganda. Somliga påstod till och med att videon var fabricerad.

– Jag skulle ta allt Kreml påstår med en stor skopa salt, kommenterade USA:s utrikesminister Antony Blinken händelsen samtidigt som han tillstod att ”vi helt enkelt inte vet” om det ryska påståendet stämmer.

Zelenskyjs närmaste

Historien tog plötsligt en annan vändning när den påstådda ryska propagandan plötsligt spreds av Oleksej Arestovitj – fram till januari i år rådgivare åt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Han laddade upp en video från attacken på Twitter.

Efter det har attacken mot den ryska huvudstaden istället hyllats av pro-ukrainska aktörer i sociala medier.

Arestovitj tvingades i januari i år bort från sin rådgivarpost sedan han genom att citera källor inom militären uttalat att en rysk missilattack mot ett bostadshus i Dnipro berodde på att missilen träffats av ukrainskt luftvärn.

Uttalandet stred mot den officiella propagandan i väst, vilken gör gällande att ryssarna medvetet siktar på civila. Arestovitj bad om ursäkt, men sedan den ryske presidenten Vladimir Putin sagt att förklaringen lät ”möjlig” var den fortsatta karriären omöjlig.

Segerdagen

Runt Kreml pågår förberedelser inför Segerdagen, årsdagen av andra världskrigets slut. Det har nu gått 78 år sedan den nazityska kapitulationen.

I Ryssland betraktas den ukrainska drönarattacken dels som ett terrordåd och attentat mot president Putin, men även som ett försök att störa förberedelserna inför firandet.

Kreml uppger i ett uttalande att man ”förbehåller sig rätten till hämndåtgärder var och när det anses lämpligt”.