Kvinnor runt om i Iran firade Internationella kvinnodagen under torsdagen genom att ta av sig sina slöjor – ett brott mot landets lagar som kan ge flera års fängelse.

En kvinna hoppar under torsdagskvällen upp på ett teleskåp, tar av sig sin slöja, och viftar med den som en flagga. Ögonblicket förevigas på en bild som publicerats på Facebooksidan My stealthy freedom.

Det kanske inte skulle anses särskilt uppseendeväckande om det inte vore för att teleskåpet står längs en gata i Iran och det kvinnan gör när hon tar av sig slöjan betraktas som ett mycket allvarligt brott. I synnerhet om det görs som politisk markering.

Så sent som i onsdags dömdes en kvinna i Teheran till två års fängelse för att hon på ett liknande sätt tagit av sig sin slöja, skriver The Guardian. Enligt en iransk människorättsorganisation heter den dömda kvinnan Narges Hosseini, är 32 år och straffas för en antihijabprotest den 29 januari i år.

Det är en ovanligt hård dom, till och med för att vara Iran. De flesta kvinnor som trotsar slöjförbudet döms endast till böter. Enligt myndigheterna kan straffet komma att omvandlas till villkorlig dom när Hosseini avtjänat tre månader av straffet i fängelset.

Teherans chefsåklagare Abbas Jafari Dolatabadi säger dock i ett uttalande att han tycker straffet är alldeles för ”milt” och att han kommer försöka se till att Hosseini får avtjäna hela fängelsestraffet. Dolatabadi menar att den dömda kvinnan ”uppmuntrat till fördärv genom att ta av sig slöjan offentligt”.

[soliloquy id=”220079″]

Kvinnor i Iran uppmanas av och peppar varandra via aktivistgrupper som My stealthy freedom att visa civil olydnad genom att ta av sig sina slöjor. Kvinnorna tar bilder på sig själva när de befinner sig på allmän plats, utan slöja på sig, och lägger sedan upp bilderna på Facebook och andra sociala medier. På så sätt sprids uppmaningen vidare och inspirerar fler att göra likadant.

Samtidigt försöker myndigheterna slå ned hårt mot dem som på detta sätt trotsar slöjtvånget. Sedan slutet av december har mer än 30 kvinnor gripits för att ha brutit mot påbudet att bära det muslimska klädesplagget.

Förra året fick Sveriges rödgröna regering stark kritik för att kvinnorna i en regeringsdelegation på besök i Iran gick med på att bära slöja under besöket. ”Walk of shame”, ansåg exempelvis VD:n för det FN-kopplade nyhetsorganet UN Watch om de beslöjade svenska regeringsdelegaterna.

Iran införde successivt slöjtvång under 1980-talet i kölvattnen av den islamska revolutionen i landet 1979. En särskild sedlighetspolis har i uppdrag att se till att de strikta muslimska klädkoderna efterlevs. Med jämna mellanrum genomförs razzior mot kvinnor som bryter mot dem och kvinnorna förs bort i särskilda bussar.

Ironiskt nog var situationen den omvända i Iran under 1930-talet. Då hade landet ett slöjförbud och kvinnor som tog på sig slöja ändå riskerade att få den avsliten av polisen. Under samma årtionde infördes en lag som tvingade alla män att bära västerländska kläder. Syftet med lagarna var att Irans dåvarande shah, Reza Pahlavi, ville modernisera landet och få det att bli mer likt Europa.