Här firas ryska reträtten i Cherson
Foto: Sociala medier

Ryssland har retirerat från den del av Chersonprovinsen som ligger väster om floden Dnepr. Det uppger den ryska militären i ett officiellt uttalande.

Ryssland har därmed även lämnat provinshuvudstaden Cherson, en stad som innan kriget hade drygt 280 000 invånare. I sociala medier sprids filmer och bilder på ukrainare som firar att ryssarna dragit sig tillbaka.

Ett andra bakslag

Tillbakadragandet förklarades av Ryssland fullbordat klockan fem på fredagsmorgonen, rysk tid. Rysslands försvarsdepartement hävdar att ”all personal” såväl som utrustning framgångsrikt evakuerats. Det är påståenden som motsägs av ukrainska källor. De påstår att ryska soldater lämnats åt sitt öde på den västra sidan av floden.

Reträtten är ännu ett bakslag för Ryssland i kriget i Ukraina – det största sedan september månad då ryssarna förlorade kontrollen över det mesta av Charkivprovinsen.

LÄS ÄVEN: Putins hämnd – massiv raketattack mot Ukraina

Cherson- och Luhanskprovinserna är de enda inom Ukrainas internationellt erkända gränser som, jämte tidigare annekterade Krimhalvön, helt varit under rysk kontroll efter invasionen i februari. Nu kontrollerar Ryssland inte längre någon av de båda provinserna fullt ut.

Det senaste bakslaget innebär dessutom att ukrainskt artilleri kommer närmare Krimhalvön, som Ryssland desperat försökt skydda från ukrainska attacker.

Väntad reträtt

Ryssland har de senaste månaderna fått allt svårare att bibehålla kontrollen över den västra sidan av Dnepr. Inte minst har det varit svårt att hålla säkra försörjningsleder över floden. Ryska styrkor har successivt retirerat och upprättat försvarslinjer allt närmare floden.

Chersons el- och vattenförsörjning liksom tele- och datakommunikation har tidvis varit utslagen under hösten. Avbrotten har av Ryssland skyllts på ukrainska attacker mot stadens infrastruktur.

LÄS ÄVEN: Rapport: Kriget i Ukraina ger kassaklirr för USA:s vapenindustri

När Ryssland nu evakuerar sin militär från den västra sidan av floden kommer det därför inte som någon överraskning.

Många har flytt

Vid den ukrainska folkräkningen 2001, den första och enda som gjorts i landet, var omkring var femte Chersonbo etnisk rysk, och nästan hälften i staden pratade ryska.

Enligt ryska påståenden har över hundratusen civila nu lämnat staden och områdena väster om floden, för att sätta sig i säkerhet på den östra sidan som ännu kontrolleras av Ryssland. Ukrainska källor bekräftar att en stor del av befolkningen lämnat Cherson.

LÄS OCKSÅ: USA till Zelenskyj: Var öppen för förhandlingar med Putin

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!