Sveriges nya civilminister Ida Karkiainen (S) har en bakgrund i pro-nazistiska kretsar och finns på bild när hon gör nazisthälsning. Det avslöjar Nyheter Idag.

En källa som Nyheter Idag talat med berättar att han var på flera fester i Haparanda under mitten av 2000-talet, som Karkiainen också var med på, då det spelades nazistisk musik och heilades. Bland annat spelades bandet ”Pluton Svea”, med strofer som ”en syn så underbar, svastikafanan på standar” och ”ett rike byggt på sund moral, med rasmedvetna ideal”.

Under en av de festerna fångades Ida Karkiainen på bild när hon gjorde nazisthälsning med utsträckt högerarm till musiken. Hennes sambo spelar i ett metal-band, och det är framför allt han som pekas ut som drivande bakom att spela sådan musik på festerna. Det ska dessutom ha heilats och skrikits ”sieg heil” från balkongen till parets lägenhet i samband med festerna.

”Väldigt snövit”

När Ida Karkiainen utsågs till civilminister fick hon frågan från Aftonbladet om hon hade ”några lik i garderoben”.

– Inte vad jag vet. Jag är väldigt väldigt snövit på det området, svarade hon då.

När reportern upprepande frågade om hon var ”helt säker på det”, svarade Ida Karkiainen:

– Jag är helt säker. Jag har inga lik i garderoben.

Enligt en uppgiftslämnare Nyheter Idag talat med känner många i Haparanda till Ida Karkiainens bakgrund. Det upplevs därför som ett ”förbannat hycklande” att hon hävdar att hon nekar till att ha lik i garderoben.

Attack på oppositionen

I en debattartikel som Ida Karkiainen skrev i mars i år går hon till attack mot Moderaterna och Kristdemokraterna för att de vill samarbeta med Sverigedemokraterna. I artikeln ger hon SD skulden för hatbrott med ”främlingsfientliga, rasistiska och antisemitiska motiv”.

Hon anklagar dessutom SD för att vilja avskaffa Sveriges demokrati, och frågar sig om M och KD är villiga att gå partiet till mötes på den punkten.

”Därför är den stora frågan som många väljare vill ha svar på: vilket pris är Moderater och Kristdemokrater beredda att betala för att regera med hjälp av Sverigedemokraterna? Kommer ni att försvara demokratin i Sverige eller är den förhandlingsbar?” avslutar hon debattartikeln.

Samnytt ha sökt både Ida Karkiainen och hennes sambo.

LÄS MER: Åklagare inleder förundersökning mot Tomas Eneroth

LÄS MER: AVSLÖJAR: Annika Strandhäll betalade inte privatläkare för skönhetsbehandling

LÄS MER: Regeringens nya censurlag: Journalister som avslöjar korrupta politiker riskerar fängelse