Efter att Twitter censurerat länkar till New York Posts graverande avslöjanden om Demokraternas presidentkandidat Joe Bidens och dennes son kallades Twitters vd Jack Dorsey till senatsförhör. På tisdagen var det dags igen och denna gång ställdes Dorsey även till svars för Twitters flaggningar av inlägg om misstankar om oegentligheter och valfusk i samband med presidentvalet nyligen där plattformen börjat lägga in egna ”varningstexter” – något som drabbat bland andra president Donald Trump.

Liksom i det förra fallet med New York Post, då både Twitter och Facebook censurerade delningar av artikeln, är det den republikanske senatorn Ted Cruz som ställer Jack Dorsey mot väggen.

I Cruz nya förhör med Dorsey konstaterade senatorn att Twitter agerar som en utgivare då man godtyckligt censurerar och flaggar distribution av nyheter.

Cruz slog också fast att Twitter agerar på ett partiskt och selektivt sätt. Nyheten i New York Post censurerade man med hänvisning till att det skulle komma från ”hackat material” – vilket det inte gjorde, men spred samtidigt uppgifter om president Trumps påstådda deklaration utan problem trots att det är ett federalt brott att göra det utan tillstånd från personen i fråga.

Tidigare har man även tillåtit uppgifter om Trumps påstådda rysslandskopplingar spridas fritt under flera år, något som det inte fanns några som helst konkreta bevis för och som sedermera avslöjats som en bluff.

I debatten kring de stora plattformarna menar vissa att dessa bör förlora skyddet de har under Sektion 230 i Communications Decency Act då de agerar mer som utgivare än neutrala plattformar.

Även Facebooks grundare Mark Zuckerberg pressades om plattformens censursystem där man tar in uppgifter från Google och Twitter: