På måndagen lade utrikesdepartementet ut en nyproducerad reklamfilm till stöd för demokrati. Reaktionen blev dock allt annat än positiv.

”Demokrati är frihet, jämlikhet, kärlek. Försvara det varje dag. #DriveforDemocracy”

Så ser ett utspel från utrikesdepartementet på måndagen ut ackompanjerat av en knappt en minut lång reklamfilm.

Söker man på hashtaggen #DriveforDemocracy kommer utspel från den svenska regeringen och olika myndigheter samt politiker upp. Den är en skapelse av den svenska regeringen där bland annat feminism och fria medier är ett par av de saker man lovar arbeta för som en del av demokratin.

Reklamfilmen väcker känslor och de flesta inte speciellt positiva sådana. ”Skämskudde”, ”Infantilt och ovärdigt” och ”Är detta vad svensk utrikespolitik reducerats till under Linde?” är några av kommentarerna. Flera personer påpekar också att demokrati är folkstyre.

Men den kanske brutalaste sågningen kommer från Diana Janse (M), diplomat och före detta svensk ambassadör i Mali, Georgien och Syrien, som skriver:

Söte Jesus så infantilt. Jag vet att kollegorna på UD kan långt bättre än det här – men det förutsätter ju att regeringen vill mer än att sprida plattityder. Den kan t ex uttala sig om den eskalerande säk pol situationen – förtjänar att lyftas varje dag. #värtattförsvara #säkpol