En film som sprids av ryska medier visar hur Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu inspekterar ett svenskt Stridsfordon 90, CV90, som erövrats av Ryssland från de ukrainska trupperna.

Det handlar om den enda bekräftade förlusten av ett av de 50 stridsfordon av den typen som Sverige skänkt till Ukraina under våren. Ryssland har tidigare visat upp fordonet, och Rysslands ambassad i Stockholm har hävdat att det ”blivit en del av Rysslands väpnade styrkor”.

LÄS ÄVEN: Ryssland visar upp svenskt stridsfordon

Stridsfordonet slogs ut i slutet av juli under strider nära staden Kreminna i regionen Luhansk i östra Ukraina.

Inte imponerade

Ryssarna uppges inte vara imponerade av det svenska stridsfordonet. Det påstås att det slogs ut av en direktträff framifrån med ett RPG-7, ett sovjetiskt raketgevär från tidigt 60-tal.

– Fordonet stoppades med våra farföräldrars vapen, säger en rysk befälhavare.

Ännu en ukrainsk CV90 kom undan med blotta förskräckelsen när en avfyrad RPG-7 missade med en hårsmån, har amerikanska Forbes tidigare rapporterat.

Under fredagen besökte den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu den ockuperade Luhansk-provinsen, och fick bland annat se det svenskutvecklade stridsfordonet som bärgats av ryska trupper. Det är oklart vilket skick det är i i övrigt.

Ryssarna påpekar att CV90 har en relativt hög profil, vilket gör den till en lättare måltavla, och har en låg eldhastighet. Dessutom uppges det tillfångatagna fordonet ha saknat verktyg eller utrustning för att reparera det i fält, vilket även det förbluffar ryssarna.

LÄS MER: VIDEO: Här rullar svenska stridsfordon mot fronten i Ukraina