På tisdagsmorgonen hade TV4 bjudit in föreläsaren och statsvetaren Barakat Ghebrehawariat för att reda ut vad som är okej att yttra kring ämnet hudfärg.

Ghebrehawariat är en självutnämnd ”demokratiagent” och återkommande gäst hos TV4 där han talar om ”mångfald ur ett kommunikationsperspektiv”.

På tisdagsmorgonen tog han sig an frågan om det är okej att kalla någon för färgad, utlandsfödd eller exempelvis svensk-etioper. Tidigare har han avhandlat ämnen som ”vithetsnormen”.

Precis som man importerat problemformuleringar från USA vill Ghebrehawariat nu även se uttryck som POC (People of Color) i svenska språket.

Till sin hjälp hade Ghebrehawariat förberett pedagogisk grafik i tre olika nivåer för att upplysa tittarna om hur de ska tala korrekt:

Faksimil TV4
Faksimil TV4
Faksimil TV4
Faksimil TV4
Faksimil TV4

Ghebrehawariat sitter i Nationalmuseums insynsråd och har tidigare suttit i styrelsen för Rättviseförmedlingen samt varit kommunikationsansvarig för Forix, förortens riksdag, som drevs och finansierades av studieförbundet Ibn Rushd och Sveriges unga muslimer.