Under söndagskvällens partiledardebatt i SVT kom C-ledaren Annie Lööf med påståendet att det är ”forskare” som kommer med migrantströmmarna till Sverige.

Det var i debattens andra del då ämnet migration avhandlades som Lööf ville ta upp ”några positiva delar” och hon nämnde bland annat forskare ”som kommer från andra länder” och gör den svenska ekonomin starkare och bättre genom att betala skatt samt ser till att vi har en bra välfärd.

– Det finns så många förskolelärare, läkare, forskare, undersköterskor, lastbilsförare som kommer hit från andra länder och gör vår ekonomi bättre, betalar skatt och ser till att vår välfärd fungerar

– Det måste vi komma ihåg även när vi diskuterar den här migrationspolitiken, sa Lööf.

När det gäller syrier, som dominerat invandringen till Sverige under migrantkrisen 2015 och framåt, hade endast en liten andel på under 20 procent en eftergymnasial utbildning på mer än tre år. Och endast 0,3 procent av nyanlända hade en forskarutbildning. Myten om ett ”kompetensregn” från Syrien avslöjades för länge sedan och blev redan då ett etablerat exempel på en falsk nyhet.

LÄS ÄVEN: Så kan man bli sjuksköterska, apotekare eller lärare – för 800 kronor

Inte heller den andra delen i Lööfs påstående stämmer. Enligt RUT:s rapport som gjorts på beställning av före detta riksdagsledamot Staffan Danielsson har endast 25 procent av asylmigranterna ett heltidsjobb efter åtta år i Sverige. 2018 rapporterade SVT Nyheter att sex av tio som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är utrikesfödda. Gapet mellan svenskfödda var då fortsatt stort.