Utbildningsminister Gustav Fridolin var nyligen på besök i Ungern. På en fråga från en ungersk journalist om det i Sverige finns parallella samhällen, så kallade No Go-zoner, nekade Fridolin: ”Nej det finns inga sådana, det är en lögn”.

Gustav Fridolin besökte Budapest tidigare i mars med anledning av den hårda kritik som riktats mot Sverige just i Ungern på grund av en sönderfallande integration och stora problem i samband med de senaste årens invandringspolitik.

I en intervju med sajten 24.hu:s journalist Kálmán Attila viftade Gustav Fridolin bort problemen relaterade till migration och på en direkt fråga om utanförskapsområden betonade Fridolin att det inte förekommer några sådana i Sverige, och att det rör sig om en lögn.

Dock ger officiell statistik en helt annan bild. Enligt polisens hemsida förekommer det 61 utsatta områden i Sverige, varav 23 är ”särskilt utsatta”.

– Läget är akut, sade dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson till Aftonbladet i juni 2017, apropå polisens nya uppgifter.

Vidare i intervjun diskuterades Sveriges syn på Europa, ländernas diametralt olika syn på invandring, Sverigebilden, lärarlöner, men även utbildningsväsendet.

Kálmán Attila: Låt oss prata fakta. Exempelvis är svensk brottsstatistik värre än i Ungern. Beror detta på att fler invandrare och flyktingar anländer till Sverige?

– Det finns inget sådant förhållande. Enligt statistik över dödligt våld är Sverige säkrare än de flesta europeiska länder.

Du har kommit hit för att bestrida den bild av Sverige som ges i media?

– Jag är väldigt glad och stolt över Sverige. Vi har våra egna problem, precis som alla andra länder. Men att bo i Sverige är väldigt bra. Landets problem är knutna till vår utveckling. Därför är det viktigt att vi kan ta ett betydande internationellt ansvar.

Hur står sig de svenska demografiska uppgifterna? Skulle inte landet även behöva arbetsrelaterad invandring vid sidan av flyktingarna?

– Sverige är ett sällsynt undantag i Europa där befolkningen växer.

Utan migration?

– Delvis på grund av migration, men migration är inte en ny sak för oss. Sedan 1960-talet har många kommit till Sverige. Vi är ett växande land.

Gustav Fridolin betonar under intervjun att ett mångkulturellt samhälle kan fungera, men att det hänger på integrationen.

– Människan utvecklas när olika kulturer möts. Vår uppgift är att underlätta för nyanlända att etablera sig. Arbetsmarknadsstatistik för invandrande kvinnor som bor i Sverige är densamma som EU-genomsnittet. Detta är extra intressant då många kvinnor kommer från länder där de av tradition inte jobbar.

I Sverige är dock asyl- och anhöriginvandrade kvinnor den grupp som står allra längst från arbetsmarknaden, trots mångmiljonsatsningar som ”Extra stöd” i Gävleborgs län.

LÄS MER: Gustav Fridolin i Ungern: ”Inte okej att Sverige används som skräckexempel”

LÄS MER: Sverige avskräckande exempel inför ungerska parlamentsvalet