Annie Lööf Ebba Busch 4

Foto: Centerpartiet/Per Pettersson

Inrikes

Här nobbar Busch Annie Lööf – vill bilda regering med SD

Publicerad 6/14/2021
Annons

I en intervju med Göteborgs-Posten kallar KD-ledaren Ebba Busch C-ledaren Annie Lööfs drömmar om ett samarbete på ”den breda mitten” som ett fantasiupplägg. I stället är det med SD-ledaren Jimmie Åkesson hon är överens om grundläggande principer.

Då Annie Lööf medverkade i SVT Agenda för ett par veckor sen upprepade hon ordet ”mitten” i olika konstellationer ett antal gånger. Samtidigt ger man inte besked om vilken statsminister man kommer att stödja. Efter att tillsammans med Liberalerna ha sett till att Stefan Löfven (S) kunde regera vidare i fyra år till bröts också den forna alliansen.

Inför nästa års val är Ebba Buschs mål glasklart – att avsätta Stefan Löfven och med SD:s stöd bilda regering med Moderaterna med Ulf Kristersson (M) som statsminister.

– Vi är stolta över att vi har lyckats ändra spelplanen i svensk politik i det avseendet, och att det är fler och fler partier som ansluter sig till vårt förhållningssätt. Det behövs politiska ledare som kan förhandla med alla partier för att få genom sin politik, säger Busch till GP.

Även om det framför allt är SD hon vill ha stöd av för sin nya regering, och är öppen för ett långtgående budgetsamarbete med partiet, säger hon samtidigt nej till ministerposter och tjänstemän i regeringskansliet för SD.

– Den modell jag tror allra mest på är att vi förhandlar en budgetkärna med stora frågor som migration, sjukvård, äldreomsorg och avgörande reformer för att bryta långtidsarbetslöshet. Är man överens om det behöver man kanske inte förhandla vart enda öre på de andra budgetposterna. Men man behöver ha ett löfte att hela budgeten stöttas, säger hon.

Söker samsyn

Hon vill dock inte förhandla fram en överenskommelse redan innan valet då ett nytt januariavtal är den stora skräcken. Ett exakt avtal skulle också kunna låsa partierna vid ett antal punkter som kan bli helt ovidkommande när något oväntat inträffar, menar hon. I stället vill hon söka samsyn kring grundläggande principer.

– Ser vi samma stora samhällsproblem som vi vill prioritera och lösa? Och har vi ungefär samma grundinställning till hur de ska lösas och kring det politiska hantverket?

Med hänvisning till den situation Sverige befinner sig i, och den flora av allvarliga problem som måste tas itu med, anser hon sig kunna samarbeta med SD på de flesta områden.

Avfärdar Annie Lööfs mitt

C-ledaren Annie Lööfs drömmar om ”den breda politiska mitten” ger hon inte mycket för.

– Jag lägger inte tid på att resonera så mycket kring de här orealistiska alternativen, säger hon.

– Ja. Det pågår väldigt mycket förberedelsearbete nu tillsammans med M och Sverige står inför exceptionellt stora utmaningar. Då kan vi inte ha partners som bygger på fantasiupplägg.

Enligt Busch har de prioriteringar som C gjort de senaste åren lett till att de ligger för långt ifrån borgerlig politik.

– Just nu finns inte frågan på kartan, givet var de är någonstans. Ändrar sig det då diskuterar jag gärna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons