I mars kunde Samhällsnytt berätta att den tidigare partiledaren för Feministiskt Initiativ, Victoria Kawesa, anmälts för misshandel i samband med en incident i en t-banespärr i Bagarmossen i södra Stockholm. Polisens förundersökning har nu släppts och av den framgår att Kawesa ska ha såväl slagit som sparkat den man som anmält henne samt uttalat dödshot.

Av FUP:et framgår att Kawesa ska ha försökt planka i tunnelbanan genom att tränga sig igenom spärren tillsammans med personen före henne, en man i 40-årsåldern som arbetar som kommunväktare. Denne blev irriterad, stoppade Kawesa och talade om för henne att hon fick betala för sin egen resa.

Kawesa ska då ha blivit rasande, gjort ”fuck you”-tecken och därefter gett sig på mannen fysiskt. Mannen ska ha tillfogats sparkar på smalbenen och flera slag i ansiktet, attacker som gav upphov till smärta och sårskador. Kawesa uppges även ha slitit av mannens glasögon och försökt stampa på dem när de hamnade på golvet. Enligt vittnesmål från en stationsvärd har Kawesa även verbalt hotat att döda mannen.

LÄS MER: Tidigare Fi-ledare anmäld för misshandel i t-banan

Mannen tillkallade polis som slöt upp vid en efterföljande t-banestation. När Kawesa förstod att hon blivit polisanmäld valde hon att göra en motanmälan där hon påstod att mannen var rasist och ska ha kallat henne för ”smutsig negerhora”. Samtidigt har Kawesa själv gjort stor sak av att mannen var vit.

I förhör med polisen erkänner Kawesa att hon slagit mannen i ansiktet flera gånger. Däremot säger hon sig inte minnas att hon sparkat mannen eller att hon ska ha försökt ha sönder hans glasögon. Hon erkänner att mannen inte gör något annat än står still och tar emot slagen. Enligt hennes uppfattning ”hånler” han dock medan hon slår honom.

Händelsen har fångats på övervakningsfilm. Denna och vittnesmål resulterade i att polisen satte tilltro till mannens anmälan men inte Kawesas motanmälan som lades ned. Kawesa har hävdat att detta ska tillskrivas strukturell rasism inom polisväsendet.

Polisens kommer efter objektiv granskning av övervakningsfilmen fram till följande händelseförlopp som redogörs för i förundersökningen:

17.30.46
Målägande ”blippar” sitt kort för att passera spärren, precis efter honom kommer den misstänkte och tänker gå igenom spärren utan att ”blippa” sitt egna kort. Målsägande stannar då han passerat och vänder sig om mot den misstänkte och ser ut att tilltala henne. Misstänkt ser ut att ändå försöka tränga sig förbi målsägande, hon håller emot dörrarna så att de inte ska stängas. Det ser ut som om de tilltalar varandra. Misstänkt står kvar mellan dörrarna och försöker ta sig förbi, målsägande stoppar henne. Misstänkt tar tag i målsägandes jacka och sparkar med sitt högra ben mot målsägande och trycker samtidigt bort honom. Målsägande trycker tillbaka henne och in genom spärrarna, misstänkt snubblar till men faller aldrig ner på marken. En allmänhet (man i gul jacka) kommer och går emellan målsägande och misstänkt. Misstänkt ställer precis bakom mannen i jul jacka och fortsätter att hålla upp spärrarna.

17.31.13
MT sträcker sig mot målsägandes ansikte och sliter av honom glasögonen så att de faller på marken. Misstänkt backar och ställer sig vid den andra spärren precis bredvid och pekar finger (”fuck you” tecknet) mot målsägande. Målsägande fortsätter att tala med mannen i den gula jackan. Misstänkt går återigen fram till den aktuella spärren och riktar en spark mot målsägande samt slår mot hans ansikte. Misstänkt backar undan men går återigen fram och sparkar på nytt mot målsägande. Mannen i gul jacka försöker hålla undan misstänkt men hon försöker ändå komma fram mot målsägande och drar sig fram och slår/river honom i ansiktet samt tar tag i hans jacka och sparkar mot honom igen. Misstänkt viftar med handen mot honom och slår flera gånger mot hans överkropp, det ser ut som om att de båda håller tag i varandra. Målsägande försöker vända sig bort men misstänkt slår ännu en gång i ansiktshöjd mot målsägande.

17.31.53
Målsägande puttar bort misstänkt från sig och misstänkt går mot målsägande igen, en annan person i mörk jacka går emellan dem innan de återigen drabbar samman och håller/slår mot varandra. Målsägande och misstänkt samt flera personer från allmänheten går tillsammans bort mot rulltrappan, målsägande åker ner först och misstänkt åker ner efter honom, det är då ett par personer mellan dem.

Åtal för misshandel har väckts mot Victoria Kawesa. Målsäganden yrkar även ett skadestånd på drygt 7000 kronor.

Kawesa hamnade tidigare i rampljuset efter att ha ertappats med plagiat av akademiska texter som hon i föredrag hävdat var hennes egna men som hon i själva verket kopierat från andra. Hon åtalades och fälldes för detta för upphovsrättsbrott och valde i samma veva att avgå som partiledare för Feministiskt Initiativ.

LÄS ÄVEN: Partitopp åtalas för upphovsrättsbrott
LÄS ÄVEN: Kawesa avgår efter skandalkantad partiledardebut
LÄS ÄVEN: Tidigare FI-partiledaren Victoria Kawesa dömd för upphovsrättsbrott

Bilder från polisens förundersökningsprotokoll:

Förundersökningsprotokollet kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.