Medlemmar av ökända Ali Khan-klanen samlades under måndagen på Mynttorget utanför Stockholms slott i protest mot att ett av släktens barn omhändertagits av sociala myndigheter. Araber i Sverige har de senaste veckorna spridit rykten om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn, och uppmanat till terrordåd som hämnd.

Det är i november 2017 som en femårig pojke i en familj som ingår i Ali Khan-klanen omhändertas av socialtjänsten i Göteborg. Anledningen till omhändertagandet är att pojken berättat att han blivit misshandlad av sina föräldrar.

Pappan i familjen är grovt kriminell och dömd för bland annat vapenbrott och övergrepp i rättssak. Femåringens storebror är också dömd för misshandel och rån. Enligt handlingar som Samnytt tagit del av försörjer sig familjen på en blandning av kriminalitet och bidrag.

Ali Khan-klanen

Ali Khan-klanen är ett släktnätverk i Sverige som tillhör folkgruppen mhallami eller mardelli. Mardelli har rötterna i området Mardin i sydöstra Turkiet och brukar beskrivas som araber, men av många araber anses de istället vara kurder.

I länder som Sverige och Tyskland har Ali Khan etablerat släktnätverk med stark sammanhållning som begår grova brott tillsammans. I Sverige finns släkten främst i Göteborgsområdet och den etablerade sig i Sverige från 1980-talet och framåt.

Polismyndighetens sekretessmarkerade så kallade klanrapport som fick stor uppmärksamhet 2020 fokuserade i huvudsak på två kriminella klaner i Sverige, där Ali Khan är den ena.

”I familjen Ali Khan är hederskulturen stark. Pojkarna uppfostras med hårda metoder. Syftet är att skapa en traditionell äkta make och en hårdför kriminell aktör. Kvinnor och flickor i familjen är kuvade. Flickorna slutar skolan i högstadiet och lovas eller gifts bort i 15–16-årsåldern. En kvinna eller flicka som anses ha dragit skam över familjen bestraffas med grovt våld”, står bland annat att läsa i rapporten som Samnytt tagit del av.

Faksimil

Enligt polisens rapport driver Ali Khan till och med en egen moské i Göteborg, vilken är en viktig intäktskälla för klanen. Enligt rapporten samarbetar Ali Khan med Hjällbonätverket.

Förlorar i domstol

Ali Khan-familjen har flera gånger vänt sig till domstol för att försöka få omhändertagandet av pojken, som i år fyller tio, hävt. De har till och med fått sin tidigare handläggare på stadsdelsnämnden, en utbildad kvinnlig socionom, att vittna i domstolen till sin fördel. Socionomen har bland annat hävdat att omhändertagandet skett ”i strid med socialtjänstens rutiner”.

Försöken har emellertid avvisats av såväl förvaltningsrätten som av kammarrätten.

Efter att ha förlorat i domstol har kampen mot socialtjänsten istället flyttats ut på sociala medier. Där sprider medlemmar av Ali Khan-klanen tillsammans med andra araber rykten om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn, något som Doku tidigare uppmärksammat.

Bland annat hotas med attentat och terrordåd mot svenska myndigheter. Inte minst är det socialkontoren som är föremål för hatet, där vissa tycker att alla socialkontor borde brännas ned.

LÄS ÄVEN: Hat mot Sverige flödar i muslimska kretsar – hotar med våld

Demonstration utanför slottet

I måndags flyttade protesterna ut på gatan. Ett drygt hundratal, främst araber, samlades då på Mynttorget utanför Stockholms slott i Stockholm för att protestera mot vad de menar är svenskt myndighetsmissbruk.

– Vi vill ha våra barn! skanderade demonstranterna bland annat.

Bland dem som deltog i demonstrationen fanns medlemmar i Ali Khan-klanen som krävde att den pojke som omhändertogs 2017 ska återbördas till sina föräldrar.

Sverigedemokraternas Youtubekanal Riks publicerade under gårdagen en video från demonstrationen: