En journalist utskickad från brittiska BBC anklagade i en intervju med Azerbajdzjans president Ilham Alijev landet för att inte ha fri media. Men presidenten hade svar på tal.

Alijev började med att redogöra för fakta om media och politisk opposition i landet som BBC-journalisten inte informerat sig om. Han ställde sig sedan kritisk till det han menade var vinklad agendajournalistik med syfte att skapa en falsk och negativ bild av Azerbajdzjan i västvärlden.

Därefter ställde han en motfråga till BBC:s utsände om hur man i väst hanterat Julian Assange: ”Är det en återspegling av fri media?”, undrade Alijev. Det var en fråga som journalisten inte ville svara på och försökte undvika genom att säga att ”det är inte vad vi är här för att diskutera”.

Men Alijev var inte beredd att släppa frågan, utan insisterade på ett svar och undrade retoriskt hur länge Assange tvingats leva instängd i exil på Ecuadors ambassad i rädsla för att bli utlämnad och dömd till ett långt fängelsestraff för sin journalistiska gärning.

– Nu sitter han i fängelse. Ni har ingen moralisk rättighet att prata om fri media när ni agerar på det sättet.

När BBC-journalisten ändå fortsätter att vägra svara och i stället försöker återvända till sina egna förberedda frågor, avbryter Alijev henne med en iakttagelse om att man i väst uppenbarligen inte gillar att själva ställas till ansvar utan bara att själva attackera andra.

– Du ställer inte frågor som en journalist, du kommer med anklagelser som en åklagare.