Videoklipp som sprids i sociala medier visar hur ukrainska säkerhetsstyrkor med våld tar kontroll över Petjerskaklostret i Kiev. Anledningen är att de ortodoxa munkarna i klostret anses tillhöra fel kyrka.

Petjerskaklostret grundas under 1000-talet som ett så kallat grottkloster. Härifrån sprider munkar kristendomen i det medeltida Kievriket, som enligt vissa historiker grundats av vikingar från det som idag är Sverige.

Redan under mitten av 1000-talet bygger klostrets abbot, helgon Barlaam av Kiev, en träkyrka på platsen. Århundradena efter dess växer klostret, fler byggnader, kyrkor och katedraler tillkommer.

Hundratals år av invasioner

Petjerskaklostret har upplevt många krig och konflikter. Under 1200-talet invaderas Kievriket av mongolerna, och staden Kiev läggs i ruiner. Under 1400-talet bränns klostret ned av Gyllene horden.

Under 1700-talet brinner klostret igen. Det påstås att sabotörer utklädda till munkar, utsända av Rysslands tsar Peter den store, ligger bakom. Det imponerande klostret och religiösa maktcentrat ses som ett hot mot de ryska imperieambitionerna.

Efter ryska revolutionen försöker kommunister med våld städa bort all religion. Präster och munkar torteras och fördrivs från Kiev. Petjerskaklostret omvandlas till museum.

Petjerskaklostret. Foto: Wikipedia

Under andra världskriget mineras klostret av sovjetiska trupper som på order från Stalin tillämpar den brända jordens taktik när staden erövras av Nazityskland. Jungfru Marias avsomnande-katedral, huvudkyrkan, sprängs. Efter kriget påbörjas återuppbyggnaden av katedralen som ännu inte helt avslutats.

1994 utses Petjerskaklostret till ett världsarv av Unesco.

Och Zelenskyj

Orostiderna för munkarna i Petjerskaklostret är dock inte över. Det senaste hotet hänger samman med den ryska invasionen av landet förra året.

Anledningen är att klostret fram till nyligen drivits av en gren av den rysk-ortodoxa kyrkan. Den ukrainska ortodoxa kyrkan, som den numera kallar sig, har visserligen förklarat sig autonom från den ortodoxa kyrkan i Ryssland och efter invasionen förra året i praktiken helt brutit med det så kallade Moskvapatriarkatet.

Men den ukrainska regeringen har velat skapa en helt egen kyrka, och har efter amerikanska påtryckningar och med stöd från patriarken i Istanbul upprättat Ortodoxa kyrkan i Ukraina – en rivaliserande ortodox kyrka.

Allt fler församlingar har, mer eller mindre frivilligt, övergivit den Ukrainska ortodoxa kyrkan, som fortfarande mot sin vilja stämplas som en del av Moskvapatriarkatet, för att istället ansluta sig till Ortodoxa kyrkan i Ukraina.

Släpas ut ur klostret

Alla församlingar i Ukraina har emellertid inte gått med på den nya religiösa ordningen. En del av dem, liksom dess medlemmar, vill tillhöra samma kyrka som funnits i Ukraina i hundratals år.

Det gäller bland annat munkarna i Petjerskaklostret, som tycks ha ignorerat det globalistiska maktspel där de plötsligt stämplats som landsförrädare.

Sedan den ukrainska regeringen beslutat att Ukrainska ortodoxa kyrkan ska sparkas ut från Petjerskaklostret, till förmån för nybildade Ortodoxa kyrkan i Ukraina, har tumultartade situationer uppstått där poliser med våld släpat iväg bångstyriga kristna med fel kyrkotillhörighet.

Ukrainska ortodoxa kyrkan har vid upprepade tillfällen protesterat mot behandlingen, men den ukrainska regeringen arbetar vidare med ett lagförslag som ska ”förbjuda religiösa organisationer i Ukraina som leds från aggressionsstatens territorium”.

Dessutom har president Volodymyr Zelenskyj beslutat att ukrainarna i framtiden ska fira jul den 25 december, som man gör i västvärlden, istället för den 7 januari, vilket man traditionellt gör i ortodoxt kristna länder.

LÄS ÄVEN: Centerprofil vill ”kasta ut” rysk-ortodoxa kyrkor