På onsdagsmorgonen avbröts den harmoniska tillvaron för de som sökt sig till stranden i Marina di Ragusa på Sicilien av anstormande migranter. För varje dag fortsätter ett ökat antal migranter att ta sig över Medelhavet till Italien och Europa.

På tisdagen rapporterade Samhällsnytt om scener då så kallade flyktingar från Tunisien anlände till Italien där många anmärkte på att de mer ser ut som turister än skyddsbehövande asylsökande. Bland de som reagerade var landets före detta inrikesminister Matteo Salvini som menade att den nya vänsterregeringen gjort Italien till åtlöje.

På onsdagen är det åter igen Salvini som uppmärksammar ett nytt videoklipp som sprids, denna gång på migranter som stormar en siciliansk strand. Den lilla kuststaden vid Siciliens sydostkust lever på bland annat turism.

Explosiv situation på Lampedusa

Efter att skytteltrafiken över Medelhavet ökat varnar borgmästare Salvatore Martello på ön Lampedusa för att situationen håller på att nå bristningsgränsen och läget beskrivs som explosivt. Just nu är det främst libyer och tunisier som kommer.

Bara under de senaste dagarna har över 1 000 migranter anlänt till den lilla ön vars mottagningskapacitet redan är ansträngd.

– Situationen är nu ohanterlig. Det är en nödsituation, säger Martello.

– Om inte regeringen utlyser ett nödtillstånd gör jag det.

Från oppositionen är man kritisk.

– Den tunisiska regeringen måste göra något, de måste samarbeta för att stoppa den här vågen. Italien kan inte lämnas ensamt, säger Anna Maria Bernini från partiet Forza Italia.

Hon påpekar samtidigt att det inte pågår något krig i Tunisien.

Militär insats

För att förhindra att migranterna på Sicilien bryter karantän och säkerställa lag och ordning har regeringen skickat 400 soldater till området.