​​​​​​​Kanadensaren Howard Breen säger sig uppleva extremt psykiskt lidande på grund av de påstådda klimatförändringarna och därför har han ansökt om läkarassisterat självmord.

68-åringen från Vancouver är medlem i det klimatextremistiska nätverket Extinction Rebellion. 2017 fick han diagnoserna klinisk klimatångest och biosfärrelaterad depression, rapporterar Världen idag.

LÄS ÄVEN: Svenskarna har mest klimatångest i Europa

– Det blir handikappande. Den depression som jag känner kring sakernas tillstånd, och min oro för mina barns framtid, är ett stort bekymmer för mig, säger Howard Breen till Vice.

Första gången han ansökte om dödshjälp var i början av 2021 då han befarade att antingen klimatförändringarna eller covid-19 skulle leda till hans död. Han fick då stöd av både sin läkare och familjen, men ansökan avslogs.

Två oberoende läkare

För att få dödshjälp måste två oberoende läkare bedöma Breen, och då en av läkarna inte ansåg klimatångest vara en ”acceptabel, tillåten sjukdom” för att kunna få dödshjälp blev det inget den gången.

LÄS ÄVEN: Fyra av tio unga vågar inte skaffa barn för klimatkrisen

Tidigare i år hävdade organisationerna Climate Change och Mental Health Alliance att en värmebölja ökade ångesten bland befolkningen med 13 procent och att klimatångest är något verkligt.