Den här veckan anordnas det kontroversiella årliga PRIDE-jippot i Stockholms innerstad. Samtidigt har nationalistiska och massinvandringskritiska partiet Alternativ för Sverige valupptakt i staden. Krocken har lett till ett fränt meningsutbyte mellan företrädare för RFSL och AfS.

Det är på lördagen, när HBTQ…-veckan kulminerar i en parad genom huvudstadens centrala delar som Alternativ för Sverige drar igång sin valkampanj med torgmöte strax intill. RFSL:s ordförande Trifa Shakely tycker att polisen med hänvisning till prideparaden borde ha förbjudit det politiska partiet att utöva sin grundlagsfästa demokratiska rättighet.

Polisen håller koll på prideaktivisterna

Paraden kommer bland annat att marschera utmed Norr Mälarstrand och passerar då på stenkasts avstånd Rålambshovsparken där AfS håller sitt torgmöte. Huruvida det från uppretade HBTQ…-aktivister verkligen kommer att kastas några stenar mot AfS företrädare och anhängare kan bara tiden utvisa.

Susanne Wikland, tillförordnad biträdande polisområdeschef i Stockholm city uppger att man kommer att ha koll på de paraderande och har resurser på plats för att kunna stävja eventuella sådana attacker. Hon förstår dock att människor som kommit för att lyssna på AfS eller beskåda paraden är orolig över att den ska urarta i våldsamheter.

RFSL och Miljöpartiet ville stoppa AfS valupptakt

I nuläget är det bara verbala påhopp som kastas mot AfS. Trifa Shakely slungar bland annat nedsättande epitet som ”högerextrema” mot partiet. Hon säger dock också tvetydligt att man ”inte kommer att tillåta” att AfS smolkar regnbågsglädjen för de sexuellt diversifierade paradörerna.

– Att de har gett högerextrema tillstånd så nära Prideparaden är vi så klart kritiska till, säger Sharkely i en kommentar till Aftonbladet.

Även Miljöpartiet anser att AfS inte borde få bedriva valkampanj i Stockholm på grund av prideveckan. Partiets språkrör Märta Stenevi kopplar i ett inlägg på Twitter polisens beslut att tillåta detta till terrordåd:

Geografiska och tidsmässiga krocken en slump

AfS partiledare Gustav Kasselstrand har en mer avslappnad inställning till att partiets valupptakt råkar hamna i närheten av prideparaden.

– Att Pride pågår samtidigt har inte påverkat vårt val av plats: vi kände inte ens till det, och även om vi hade gjort det hade vi inte brytt oss. Vi låter inte andra organisationer påverka var vi håller möten, säger han till Aftonbladet

Kasselstrand returnerar samtidigt anklagelserna från RFSL om intolerans och menar att det i stället är HBTQ-rörelsen som är de verkligt intoleranta när man försöker stoppa andras demokratiska fri- och rättigheter.

– Priderörelsen är trångsynt och intolerant, de kan inte acceptera att även andra har rätt till mötes- och yttrandefrihet. Det är obegripligt varför vi inte skulle kunna hålla ett möte några hundra meter bort.

AfS till föräldrar: ”Ha noga uppsikt över era barn”

Mot bakgrund av att prideparaden brukar innefatta grovt pornografiska inslag med fokus på mer udda sexuella böjelser och evenemanget även fått kritik för att släppa fram pedofil aktivism, kontrar företrädare för AfS med att utfärda en varning och uppmaning till alla barnfamiljer som kommer för att lyssna på partiets budskap. På Twitter skriver man:

”Tips till alla familjer som närvarar på vår valupptakt på lördag. Ha noga uppsikt över era barn när ni rör er förbi Pridetåget. Skydda dem mot hbtq-lobbyn och den vulgära sexualiseringen av barn”.

I motsats till RFSL har AfS dock inte krävt att polisen stoppar eller omdirigerar prideparaden för att skydda de barn som kan befinna sig i publiken på partiets valmöte.

Kritiker: Paradera i Järva eller Botkyrka i stället, där det behövs

Kritiker har dock i flera år uppmanat arrangörerna till regnbågsjippot att hålla det i Järva, Botkyrka eller andra områden dominerade av utomvästliga invandrare där intolerans mot sexuella minoriteter fortfarande är utbredd. I sexualliberala Stockholms innerstad slår HBTQ-aktivisterna bara in öppna dörrar, menar man.