Rysslands president Vladimir Putin / Ukrainska soldater. Faksimil Twitter

Utrikes

Hårda straff för den som stöder Rysslands invasion

Publicerad 3/5/2022
Annons

Den slovakiska nationella brottsmyndigheten (NAKA) varnar nu invånarna att de riskerar upp till 25 års fängelse vid främjande av ”krigspropaganda” i sociala medier, angående den ryska invasionen av Ukraina. Även Tjeckien och Lettland sluter upp med liknande varningar.

NAKA påminner om att Slovakien befinner sig i en nödsituation på grund av kriget i Ukraina och den efterföljande vågen av flyktingar som nu flyr landet.

”Den som i en krissituation avser att på något sätt uppmuntra till fred, främja krig eller på annat sätt stödjer krigspropaganda, straffas med fängelse i tio till 25 år eller fängelse på livstid”, uppger polisen, enligt den slovakiska TV-kanalen RTVS. Den slovakiska regeringen utlyste krisläge i lördags, när ukrainska flyktingar började korsa gränsen i stort antal.

”Syftet med tillkännagivandet av krisläge är att skapa förutsättningar för att vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga och mildra konsekvenserna av en extraordinär händelse i samband med massinflödet av utlänningar till Slovakiens territorium,” uppgav regeringen.

Slovakiens premiärminister, Eduard Heger, kommenterade situationen och sa: ”Det faktum att attacker mot civila äger rum i Ukraina skapar en stor flyktingvåg till Slovakien, främst kvinnor och barn”.

LÄAS ÄVEN: Samnytt i Ukraina: Se flyktingströmmarna

Förbjudet att hylla Putin

I grannlandet Tjeckien uppger statsåklagarmyndigheten, i ett pressmeddelande, att stöd till den ryska invasionen även där kan få allvarliga konsekvenser, inklusive fängelsestraff i upp till tre år. Enligt Högste statsåklagare, Igor Striz, riskerar alla som ”offentligt (inklusive demonstrationer, internetutrymme eller sociala nätverk) uttrycker samtycke till attacker från den Ryska federationen, eller hyllar ledande företrädare för den Ryska federationen” åtal.

– Statsåklagarmyndigheten vädjar till allmänheten att inte ta till offentliga tal som överskrider de etablerade konstitutionella och lagstadgade gränserna under dessa svåra tider, säger Striz.

Enligt en rapport från TV Nova övervakas sociala medier noggrant och ett flertal personer står redan under utredning, för att i offentliga kommentarer varit positiva till den ryska invasionen.

Även i Lettland uppmanas medborgarna rapportera ryskvänlig propaganda till polis och säkerhetstjänst, uppger Par Drošību. Polisen har upprättat en särskild telefonlinje och epost till vilka medborgarna kan anmäla varandra för åsiktsbrott.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons