Muslimskt ultrakonservative Ebrahim Raisi blir den som tar över presidentposten i Iran i augusti. Maktskiftet väntas innebära att landet blir än mer slutet med ökade spänningar mot västvärlden. Amnesty kräver att Raisi utreds för massavrättningar av tusentals politiska fångar.

Segern var väntad. Alla kandidater som haft potential att utmana Raisi har stoppats från att ställa upp i presidentvalet, skriver SVT. Ebrahim Raisi tillhör det muslimska landets religiösa elit och är djupt religionskonservativ. Han bedöms på sikt kunna efterträda Ayatollah Ali Khamenei som landets högsta ledare.

– Han är en representant för det gamla hårdföra skiktet, förklarar Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), för DN.

LÄS ÄVEN: Nu tar Biden över – då börjar Iran anrika uran igen

Avrättade tusentals politiska fångar

Raisi är chef för Irans rättsväsende och var inblandad i systematiska avrättningar av tusentals politiska fångar i Iran 1988. Han var då den iranska regimens biträdande åklagare. Amnesty International har krävt att den tillträdande presidenten utreds för brott mot de mänskliga rättigheterna.

”Att Ebrahim Raisi stigit till presidentposten i stället för att utredas för brott mot mänskliga rättigheter, mord, försvinnanden och tortyr är en grym påminnelse om att straffrihet härskar enväldigt i Iran”, skriver Amnesty.

LÄS ÄVEN: Iranska flottans största skepp sjönk efter brand

Förhandlar med Biden om lättnader av sanktioner

Donald Trump införde under sin tid som USA:s president hårda sanktioner mot Iran. Raisi uppges ha arbetat för att få till en överenskommelse med Biden via indirekta förhandlingar som pågått i Wien sedan april i år. Målet med förhandlingarna är att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015 mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland.

Om förhandlingarna i Wien ger resultat kan det innebära att sanktionerna mot Iran lättas i utbyte mot att landet begränsar sin urananrikning. Irans avgående utrikesminister Javad Zarif hävdar att en överenskommelse troligen kommer att nås innan Raisi tillträder i augusti. Utgången är dock långt ifrån säker.

Det ekonomiska läget i Iran är hårt ansträngt, bland annat nådde inflationen hela 50 procent i april, skriver SVT. Många människor har blivit så fattiga under det teokratiska styret och pandemin att det på lyktstolpar och elskåp sitter uppklistrade annonser från människor som vill sälja sina organ.

Enligt officiella siffror var valdeltagandet 48,8 procent. Många såg dock ingen anledning att rösta, då resultatet var förutsägbart. Av över 500 kandidater som registrerade sig som presidentkandidater tilläts endast sju ställa upp och ingen av de som kunde haft en chans att vinna över Raisi.

LÄS ÄVEN: Iransk filmskapare mördad av sina föräldrar – ”han ville inte gifta sig”