77-årige Youtubern Hasse Johansson i Göteborg, tillika ”Sheriffen i Angered”, kritiserade försvarsministern Hultqvist och visade upp en plastpistol i en video. Då fick han oväntat besök – av tre uniformerade poliser och en civilklädd man från Säkerhetspolisen. Det berättar han för Samnytt.
– Jag har inte gjort ett jävla skit, säger Hasse.

Det var i slutet av förra året som 77-årige pensionerade biljettkontrollanten Hasse Johansson i Angered i Göteborg bestämde sig för att starta en egen Youtubekanal. Till dags dato har han laddat upp över 200 videoklipp där han luftar sina åsikter – som är regim- och samhällskritiska.

Jargongen är ofta hård i klippen. I videoklippen kallar han statsminister Stefan Löfven för ”Rövén” och ledare av en ”idiotregering”, moderatledaren Ulf Kristersson får epitetet ”vingmutter”, polisen anklagas för att vara ”korrupt”, ett invandrargäng som misshandlar en kvinna menar han är ”pack och grisar” och folk som inte ingriper när hon misshandlas skälls ut som ”jävla ynkryggar”.

Visade leksakspistoler i Youtubevideo

I en video från slutet av januari i år visar Hasse Johansson upp två plastpistoler i rutan. Pistolerna har en av hans Youtubeföljare skickat till honom med posten.

– Tackar, Martin, allra ödmjukast för din gåva. De kommer till användning här i Angered, för det behöver rensas i träsket här, säger Hasse Johansson i videon, iförd vit cowboyhatt med texten ”Sheriffen från Angered”.

– Nu är jag fullfjädrad sheriff kan man säga, beväpnad till tänderna, tillägger han, uppenbart skämtsamt.

Den 77-årige ”sheriffen” fortsätter med att jämföra sig med skådespelaren Joel Kinnaman, känd från kriminalfilmer som ”Snabba Cash” och Johan Falk-filmerna.

– Han satt med pistolen så och flinade. Men det gör han inte så länge till när jag har de här, säger Hasse med ett leende.

Tre uniformerade poliser och en Säpo-agent

En fredagskväll i början av februari, när Hasse precis kommit ut ur badrummet, knackar det på dörren.

– Jag blev så jävla chockad. Jag fick se tre snutar utanför dörren och en civilkille, en lång människa. Det var en kvinnlig och tre manliga, varav den ene var civil, berättar han.

– De frågade om de fick komma in och jag svarade: ”Jajamän, kom in”. Och den där civile killen gick fram och tillbaka som en osalig ande.

Den kvinnliga polisen vill förhöra Hasse. Hon påstår att polisen fattat misstankar mot Hasse efter en video han laddat upp där han pratar om försvarsminister Peter Hultqvist (S) och visar upp ena pistolen i videon. Klippet är numera borttaget från Youtube.

– Den kvinnan sade när hon stod i dörren att det gällde olaga vapeninnehav, berättar han.

”Jag kommer från Säpo”

När de uniformerade poliserna är klara med sitt förhör sätter sig den långe civile mannen ned med Hasse.

– Han presenterade sig med att han kommer från Säpo, men han legitimerade sig aldrig, så jag vet inte om det stämmer.

– Han frågade om jag var med i någon våldsbejakande organisation. Nej, svarade jag. Det har jag aldrig varit och kommer aldrig vara heller.

Beslagtar Hasses leksakspistol

När poliserna ställt sina frågor undrar de om de får söka igenom lägenheten. De frågar om de pistoler som synts i hans videoklipp. När Hasse ställer sig upp för att gå och hämta dem, beordras han sitta kvar.

– Säg bara var de ligger, lyder uppmaningen.

– Så gick de in och hämtade dem i lådan. Man blir så jävla ställd också, berättar Hasse.

Poliserna tar den ena plastpistolen i beslag, men den andra får Hasse av oklar anledning behålla. Han får aldrig något kvitto på beslaget eller kopia på polisförhöret.

– Jag har inte hört något mer från dem sedan det här hände, berättar han.

– Jag har inte hört ett jädra ljud. De har vare sig skrivit eller ringt. Det är som i graven, det är dött. Jag vet ju själv att jag inte gjort något olagligt, jag kanske viftar med de här pistolerna i mina videor, men jag har fan inte hotat någon människa på något sätt. Inte vad jag vet i alla fall.

Säpo: Ingen kommentar

Samnytt har kontaktat såväl polisen som Säkerhetspolisen (Säpo) för att ställa frågor om deras ingripande mot Hasse Johansson. Polisen har ännu inte svarat på vår förfrågan och när vi ringer upp Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, ber han få detaljer om ärendet så att han senare kan återkomma via mejl.

Någon timme senare kommer svaret.

”Vad gäller eventuella enskilda ärenden är det inget Säkerhetspolisen kan gå in på”, skriver Gabriel Wernstedt i mejlet.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.