Lärare larmar om problem redan i förskolan och på lågstadiet med elever som uttrycker sig hatiskt och har extrema åsikter. Problemen ökar i mellanstadiet för att bli ännu värre på högstadiet. Det handlar bland annat om hat mot hbtq-personer och antidemokratiska uttryck.

Lärarfacket Sveriges Lärares undersökning visar att var tredje lärare i förskoleklass, lågstadiet och på fritidshem uppger man har stora problem med kränkande och hatiska uttryck.

På högstadiet svarar två av tre lärare att de har sett eller hört elever uttrycka extrema åsikter som rasism, hbtq-hat och anti­semitism.

LÄS ÄVEN: Lärare undviker ‘känsliga’ ämnen i den mångkulturella skolan

Omkring hälften av högstadielärarna uppger att de under det senaste läsåret minst en gång i månaden hört elever uttrycka verbala kränkningar mot människor på grund av deras hudfärg eller etniska bakgrund. Bland mellanstadielärarna är motsvarande andel 45 procent.

Ungefär fyra av tio högstadielärare uppger att de minst en gång i månaden hört hur hbtqi-personer kränkts och en lika stor andel hur kvinnor kränkts.

Uttryck som “jag ska knulla din mamma” hörs dagligen och vissa elever tolererar inte kritik mot religion medan andra anser att kvinnor bör hålla sig hemma och har mindre värde samt beskrivs som “horor”. Kvinnliga lärare kallas “hora” på arabiska.

Säpo oroade

Många lärare vet inte hur de ska hantera dessa slags situationer och vissa mår dåligt av att hela tiden vara på sin vakt.

På Säpo menar man att det pågår en normalisering av det extrema och att saker som kvinnohat, homofobi och antidemokratiska uttryck utgör en grogrund för hot och våld.

– Vi ser hur ett alltmer polariserande, ­hatiskt och högt tonläge flyttar gränserna för vad som är okej att säga offentligt. Det riskerar att även flytta gränserna för vad som är acceptabelt att göra, säger Säkerhetspolisens talesperson Fredrik Hultgren-Friberg till Vi Lärare.

Enligt Hultgren-Friberg förekommer minderåriga i högre utsträckning i underrättelseflödet.

Lärare som hör elever uttrycka hatiska eller kränkande kommentarer är skyldiga att agera och kränkningar bör anmälas anser Sveriges Lärares jurist Karin Ernfors. Dels är det fostrande, dels för att förhindra fortsatta kränkningar, menar hon.

LÄS ÄVEN: Skola sätter in väktare efter attacker mot lärare