ljog-i-intervju

Foto: Facebook

Inrikes

Hävdade att elen blivit DYRARE med kärnkraft – KU-anmäls

Publicerad 5/19/2022
Annons

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) ljög om svensk kärnkraft och KU-anmäls därför av Sverigedemokraterna. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Det är i en intervju med Dagens industri i februari i år som Farmanbar hävdar att nedläggningen av kärnkraftverket Ringhals inte gjort att det svenska elpriset blivit dyrare. Istället hävdar han, tvärtom, att om kärnreaktorerna inte stängts hade elpriset kunnat vara ännu högre än det redan är.

SE ÄVEN: Här gör energiministern pinsam miss om fransk vattenkraft

– Risken fanns för att de hade kunnat driva upp elpriserna, påstår han.

Påhittad rapport

Som grund för det iögonenfallande påståendet hänvisar Farmanbar till en rapport som Sweco ska ha gjort på uppdrag av energibolaget Fortum. Men en kontroll som Sveriges radios ”Kaliber” gjort visar att den påstådda rapporten inte existerar.

LÄS ÄVEN: MP-toppen erkänner: Vi ”bytte ut” Vattenfalls styrelse för att kunna avveckla kärnkraften

– Khashayar Farmanbars uttalanden om både orsaken till och effekten av Ringhalsreaktorernas nedläggning stämmer inte med den fakta som finns tillgänglig, konstaterar den statliga radion krasst.

KU-anmäls

Nu KU-anmäls därför energiministern för den grova kärnkraftslögnen.

”Det är angeläget att uppgifter och uttalanden som kommer från regeringen är korrekta och vederhäftiga. Mot bakgrund av ovanstående agerande och uttalande KU-anmäler Sverigedemokraterna statsrådet Khashayar Farmanbar gällande hans hänvisning till en rapport som inte fanns och dess förhållande till regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet”, skriver Sverigedemokraterna i sitt pressmeddelande.

Det är andra gången i år som Khashayar Farmanbar KU-anmäls. I januari KU-anmäldes han av Moderaterna för uttalanden han gjort om kärnkraften.

LÄS OCKSÅ: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons