I Västervik har en skattefinansierad kulturförening riktad mot invandrare lagt ett medborgarförslag om könssegregerade badtider, något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om. Nu har Frederik Garlén, ansvarig för HBT Centrum i Kalmar län, startat en namninsamling för att stoppa idén som han menar är allt annat än ett förslag i jämställdhetens tecken.

I Västervik har Fatima Al-Nabhan, kontaktperson för Kulturföreningen Fyren, lämnat in ett e-förslag om könssegregerade badtider i simhallen. Hon vill att det ska finnas tider efter stängning då endast kvinnor får bada – och med endast kvinnlig personal närvarande.

Al-Nabhans argument är att separata badtider behövs för att främja jämställdheten i samhället. Detta eftersom kvinnor – framför allt de som bär det muslimska badplagget burkini – inte besöker simhallen när män är där. I en intervju med Samhällsnytt jämställer Al-Nabhan könssegregerade badtider med separata fotbollslag för pojkar och flickor.

HBT centrum startar namninsamling

Men förslaget uppskattas inte av alla. Många Västerviksbor är upprörda och bland politikerna har både Sverigedemokraterna och Socialistiska välfärdspartiet gått ut och fördömt förslaget.

En annan kritiker är Frederik Garlén, ansvarig för HBT Centrum i Kalmar län, som startat en namninsamling mot förslaget. Samhällsnytt har talat med Frederik för att höra vad han tycker om Fyrens förslag.

– Jag tycker inte att man kan utesluta en hel grupp människor, alltså män, från simhallen. Samtidigt ska dessa muslimska kvinnors män kunna gå när de vill till simhallen och vara betydligt mer avklädda bland betydligt mer avklädda svenska kvinnor. Och då ”får” inte de här utländska kvinnorna vara där. Det rimmar illa med ordet jämställdhet, säger han.

Frederik berättar för Samhällsnytt att han flertalet gånger frågat kulturföreningen huruvida lesbiska kvinnor och transkvinnor skulle vara välkomna på dessa särskilda kvinnobadtider. Den frågan är ännu obesvarad.

– Vi har ju alltid kunnat simma tillsammans i simhallen. Det är inte så att ingen har varit välkommen – det är så vi haft det alltid. Förslaget är att de här kvinnorna ska få extratid efter stängning. Då ska man ta in personal, kvinnlig personal, eftersom manlig personal inte får vara där. Jag förstår inte hur man kan få ställa sådana krav. Jag tycker att det är diskriminerande faktiskt. Det är ju också skattebetalarna som ska bekosta det här.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om en tjejkväll som föreningen anordnade i simhallen en kväll efter stängning. Kulturföreningen abonnerade simhallen för evenemanget – men Frederik poängterar att det ändå skedde med skattebetalarnas pengar eftersom Fyren tar emot föreningsstöd.

Hätskt mothugg från Kulturföreningen Fyren

Frederik säger att han, efter att namninsamlingen publicerades, har bemötts respektlöst med islamistiska kommentarer och skrattande emojis i kommentarsfält på Facebook. Avsändarna kan spåras till Fyren.

I en kommentar tillhörande Dagens Västerviks Facebook-delning av en nyhetsartikel om namninsamlingen skriver en Facebook-användare som Frederik misstänker är en av männen i kulturföreningen:

”Muslimska kvinnor har lovat God att inte visa sin kropp till någon, för att dom bär ansvaret framför samhället, att inte medverka relationer utanför ett giftermål. Gör dom något dåligt? Tror ni att det är okej, så varsågoda. Och INGEN av dessa kvinnor eller andra troende muslimer rymmer från Sharia, det är omöjligt. God är överallt.”

– I Kulturföreningen Fyrens beskrivning på Facebook stod det tidigare något om att deras uppdrag är att ”hedra och bevara moderskulturen”, alltså kulturen från deras hemländer. När jag påpekade detta och frågade vad det innebär så svarade de inte men de ändrade beskrivningen lite grann. Deras landsmän som är HBT-personer – jag hjälper HBT-personer som kommer från Syrien hela tiden – skulle aldrig våga gå dit eftersom de inte gör någonting för att välkomna dem till föreningen.

Vidare har Frederik mottagit ett ilsket och hotfullt meddelande direkt från Kulturföreningen Fyren som ligger bakom simhallsförslaget. I meddelandet skriver föreningen bland annat ”Vet du, vi blir riktigt trötta av dig!” och uppmanar honom att ”få ett jobb för att betala skatt”. Detta då han för tillfället studerar.

– Jag vet inte varifrån hon har fått informationen ifrån. Men att hon har mage. Hur har hon mage? Efter allt Sverige har bidragit med och gett dem [asylmigranter, reds anm] säger hon till mig att betala skatt.

Var tidigare chef på problemfyllt asylboende

Frederik uttrycker upprördhet över att människor som kommit till Sverige och fått allt serverat ställer orimliga krav.

– När jag arbetade som chef på ett asylboende började de boende ställa krav på att få arabiskt bröd i stället för svenskt. Vi ordnade det eftersom det var billigare. Sedan sa de att svensk mat var äcklig och att endast djur kan äta sådan mat. Det finns bra och dåliga människor i alla grupper, invandrare som svenskar, men här handlar det om att ställa orimliga krav. Dessa krav slutade med att de krävde egna cyklar trots att de hade gratis busskort i hela länet.

– En gång bajsade de på golvet strax före inspektionen skulle komma på besök då de trodde att det skulle leda till att de får egna hus. Det fick jag städa upp. Därför vet jag att dessa krav börjar smått men slutar som mycket större.

”Jag känner mig hotad”

Fredrik berättar att han upplever sig bli utstött socialt av invandrare – bland annat de som rör sig i Fyrens kretsar. Detta då han är homosexuell och är kritisk till deras förslag. Västerviksbor med utländsk bakgrund har refererat till honom som ”kackerlacka” och försökt förmå honom att konvertera till islam.

– Jag känner mig hotad. Folk kallar mig rasist trots att jag inte är det. Varje morgon när jag sätter mig i bilen pustar jag ut först när jag vridit om nyckeln. Jag är rädd att någon ska hata mig så mycket att de placerar en sprängladdning i min bil.

Vad oroar dig mest med simhallsförslaget?

– Att det kan spridas till resten av landet om det går igenom här. Många tänker nog att ”ja men det här är ju Västervik”. Ja, nu ja. Men kanske nästa vecka är det i Jönköping. Veckan därpå i Vetlanda. Då kan man peka på att ”Västervik har ju fått igenom det här”.

LÄS ÄVEN: Kulturförening vill ha könssegregerade badtider i Västervik